Hanza Årjäng. Foto: Hanza.

Oct 8, 2018

Tillverkningsstrategen Hanza prisas av Årjängs Kommun


"Ett mer stabilt och lönsamt tillväxtföretag finns knappast i hela Sverige inom verkstadsindustrin."

Tillverkningsstrategen HANZA firar 10 år i år och har tilldelats Årjängs Kommuns Näringslivspris 2018.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

– Företaget har på några år fördubblat sin omsättning och är en ledande högteknologisk fabrik som gjort att företaget konkurrerar väl på den globala marknaden. Ett mer stabilt och lönsamt tillväxtföretag finns knappast i hela Sverige inom verkstadsindustrin.

– Det känns hedrande att tilldelas detta pris från Årjängs Kommun, säger Dag Furtemark, Klusterchef Sverige på HANZA, vi har arbetat hårt med att bygga upp ett komplett tillverkningskluster här i Värmland som är konkurrenskraftigt med avseende på effektivitet, totalkostnad och minimerad miljöpåverkan.

Att satsa på på landsbygden har varit en viktig hörnsten i Hanzas strategi. ”Årjäng är det nya Kina”, hävdade HANZA i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri 2014, där företaget beskrev fördelarna med tillverkning på landsbygden.

– Vi tror inte på tillverkning i stora och dyra städer, utan vi tror på landsbygden, säger Hanzas vd i en artikel på företagets webbplats. En viktig orsak är lojala medarbetare, som skapar en viktig kompetens. En annan orsak är bemötandet från kommun och sparbank som värdesätter att arbetstillfällen finns kvar på orten. Sedan finns det lokaler till rimliga kostnader, jämfört med större orter. På landsbygden kan våra fabriker betyda mycket för våra medarbetare – och våra medarbetare betyder förstås allt för HANZA.

Hanza har två fabriker i Årjäng och sedan januari 2018, när tunnplåtstillverkaren Wermland Mechanics förvärvades, även två anläggningar i Töcksfors och Svanskog. Totalt sysselsätter HANZA cirka 400 personer i Värmland.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT