Foto: Volvo

Nov 22, 2017

Volvos första XC40 SUV på väg till kund


En ny era inleddes för Volvo Cars fabrik i Ghent, Belgien i dag när den första kompakta SUV:en XC40 rullade av produktionslinjen.

Nya XC40, för vilken företaget redan har fått in mer än 13 000 beställningar, är Volvo Cars första kompakta premium-SUV någonsin. De första kunderna kan räkna med att få sin nya XC40 levererad i början av nästa år.

Med XC40 tar Volvo Cars steget in i det snabbast växande segmentet i bilindustrin och bilen banar vägen för fortsatt försäljning och omsättningstillväxt för företaget. När XC40 nu tar plats bredvid sina större kusiner XC60 och XC90 gör den Volvos globala uppställning i SUV-segmentet komplett.

Ankomsten av den första XC40:n välkomnades av ett antal distingerade gäster, inklusive Belgiens premiärminister Charles Michel, Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson och Javier Varela, Senior Vice President Manufacturing and Logistics på Volvo Cars.

— Det här är en stolt dag för Ghent, för företaget och alla våra medarbetare här, sa Håkan Samuelsson. Vår personal har arbetat långa dagar och många timmar för att förbereda fabriken för tillverkningen av XC40, och de har gjort ett fantastiskt jobb. XC40 symboliserar en ljus framtid för Ghent och Volvo Cars.

Nya XC40 är den första modellen som byggs på Volvo Cars nya modulära plattform för kompakta bilar, CMA (Compact Modular Architecture), som kommer att utgöra basen för alla kommande bilar i 40-serien. CMA-plattformen, som har utvecklats i samarbete med Geely, kommer att ge Volvo Cars de nödvändiga synergierna och stordriftsfördelarna för segmentet kompakta premiumbilar.

Förberedelserna för tillverkningsstarten av XC40 i Ghent har pågått en tid. Betydande investeringar de senaste åren har förvandlat Ghent-fabriken till ett globalt exportnav för CMA-baserade bilar, inklusive ett tillskott till karossverkstaden på 8 000 kvadratmeter.

Totalt 363 nya robotar har installerats, inklusive en som har fått smeknamnet "Odjuret" av de anställda på Ghent-fabriken. Den stora roboten, som är unik i Volvo Cars globala tillverkningssystem, används för att lyfta över karosser till ett transportband nära fabrikens innertak.

Ghent är en av två tillverkningsfabriker som drivs av Volvo Cars i Europa och har byggt Volvobilar sedan 1965. Fram tills helt nyligen tillverkades första generationen av Volvos bästsäljare här, den mellanstora SUV:en XC60. På fabriken i Ghent byggs även de små komicoupémodellerna V40 och V40 Cross Country, samt S60 och V60.

Volvo Cars andra europeiska fabrik ligger i Torslanda, Sverige. Företaget driver även två bilfabriker i Kina, och en fabrik håller på att byggas i delstaten South Carolina i USA, med beräknad invigning under andra halvåret 2018.

suv • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  42
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  436