tibnor

Foto: Tibnor.

Nov 20, 2019

Stort sparprogram på Tibnor: Drar ned 250 tjänster


Vdn utbytt.


Tibnor ska förbättra lönsamheten genom ett struktur- och effektiviseringsprogram i Sverige, Danmark och Norge. Alla aktiviteter syftar till att nå marknadsledande lönsamhet. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Cirka 250 tjänster av total 1.200 ska bort. I Sverige berörs alla orter samt strukturella förändringar kommer att beröra enheterna i Sjötullen Köping och Linköping.

Samtidigt uppger Di att Tibnor bytt ut sin mångårige chef Mikael Nyquist, utan att varken SSAB eller Tibnor gått ut med någon information. SSAB beskriver det som att Mikael Nyquist ”valde att lämna sin position för att söka lite nya möjligheter utanför SSAB”.  Enligt uppgifter till Di fick dock Mikael Nyquist lämna Tibnor under oktober månad, på grund av den svaga lönsamheten. Tibnors tillförordnade vd Kimmo Väkiparta, som tillträdde i mitten på oktober, vill inte kommentera det.

Tibnors sparprogram kommer att påverka enheter i Sverige, Danmark och Norge med målet att reducera cirka 250 tjänster. Detta ska jämföras med den totala bemanningen om 1,200 personer i september 2019.

I Sverige kommer den här förändringen att påverka både tjänstemän och kollektivanställda på alla orter. Tibnor har som en del av programmet redan under oktober månad reducerat arbetsstyrkan i Finland. 

-Tibnors lönsamhet är för låg och vi behöver minska våra kostnader för att förbättra vår konkurrenskraft på marknaden. Jag är övertygad om att dessa förändringar säkrar både kundens behov och en positiv utveckling av vårt bolag, säger Kimmo Väkiparta, Tibnors tillförordnade VD.

Strukturella förändringar i organisationen

Förhandlingar är inledda avseende strukturella förändringar kopplade till enheterna i Sjötullen Köping och Linköping i Sverige.

Tibnor har i dagsläget två producerande enheter inom plåtbearbetning, en i Seinäjoki och en i Sjötullen Köping. Planen är att konsolidera all produktion till Seinäjoki, som i och med detta blir Tibnors gemensamma ”center of excellence” för plåtbearbetning.

Sjötullen Köping kommer att kvarstå som ett centrallager för plåt i Sverige. Planen är också att stänga armeringsverksamheten i Linköping och flytta produktionen till Sjötullen Köping. Den nya strukturen kommer att vara på plats  i juli 2020.

Tibnors tillförordnade vd Kimmo Väkiparta var vd för stålgrossisten BE Group mellan 2012 till 2014 och har sedan 2015 jobbat inom SSAB i Borlänge och därefter i dotterbolaget Ruukki Construction. 

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT