Annons
Mar 6, 2020

Teknisk kommunikation & information - En daglig utmaning på jobbet


Så här blir du bättre! 5 bästa tipsen.

1400 svar på frågan ”vad är din största utmaning i ditt dagliga arbetet?” resulterade i ett övervägande stort antal svar som berörde kommunikationen i tekniskt avancerade projekt och särskilt mellan tekniskt kunnig personal och beslutsfattare. Se alla tipsen nedan.

Det var besökare på mässan Advanced Engineering 2019 som fick frågan med anledning av att behandlingen av hjärtefrågor och utmaningar hos produktutvecklande bolag inom tillverkningsindustrin är en av missionerna med att arrangera mötesplatsen.

För att möta behovet har experterna Magnus Gustafsson och Charles Keeling sytt ihop en workshop till Advanced Engineering 2020, för ingenjörer och beslutsfattare rörande kommunikation i tekniskt avancerade projekt.

Anmäl dig till workshop på Advanced Engineering, den 25 mars 2020>

Ökat behov av kommunikation i näringslivet märks av vid instituten
Magnus Gustafsson är lektor och har arbetat med teknisk kommunikation på Chalmers i goda 20 år och sett fältet utvecklas tillsammans med kommunikationskanaler. Idag möter Magnus branschen främst via studentexamensprojekt, det arbete som branschdoktorander gör samt vid design och planering av professionella utbildningskurser i samarbete med Chalmers Professional Education. Kurserna som fokuserar på teknisk kommunikation vid avdelningen är huvudsakligen inriktade på specifika tekniska discipliner. Många olika typer av teknisk kommunikation tenderar dock att locka främst internationella studenter med en ganska solid utbildningskarriär mot ingenjörsvetenskap eller vetenskaperna som mål.

Institutet Chalmers ser i samband med detta ett mycket stort behov av att förbereda studenter för komplexa, avancerade och tvärvetenskapliga projekt. För närvarande tar mycket av den ansträngningen formen av projektbaserat och / eller utmaningsbaserat lärande där det finns ett uppenbart behov av att också arbeta med teknisk kommunikation över olika discipliner och kulturer.

Magnus Gustafsson belyser varför så många utmanas av kommunikation i tekniskt avancerade projekt:

-Anledningen till detta behov är helt enkelt en återspegling av den ständiga utvecklingen av glokalteknik och arbete. Den globala nätverkade arbetsmiljön är given för många forskare och ingenjörer och då behöver kommunikationen fungera, säger Magnus Gustafson.

Professorduo syr ihop workshop på ämnet i mars 2020
Tillsammans med Charles Keeling, docent i engelska som har arbetat vid universitet i tre länder, drivit företag i två och bott i sju, har Magnus Gustafsson sytt ihop en workshop för ingenjörer och beslutsfattare hos produktutvecklande bolag inom tillverkande industri på Advanced Engineering 2020. Under 15 år arbetade Keeling med och för Volvokoncernen, både med beslutsfattare och teknisk personal med kommunikation både externt och internt i hela den globala gruppen. Charles har också en bakgrund inom nya medieproduktioner och har arbetat med både extern och intern digital kommunikation i 15 år.

Charles arbetar även med att utbilda tjänstelärare för att undervisa i Norge och främjar vetenskap, utbildning och kommunikation vid Chalmers tekniska universitet.

Chalmers fortsätter att spela en nyckelroll både regionalt, nationellt och internationellt när det gäller att främja kommunikation inom lärande, vetenskap och industri, menar Charles. Han belyser också digital kommunikation som en viktig komponent i sammanhanget med utmaningen att få det att gå ihop i projekt:

-Den digitala revolutionen har inte bara ökat behovet att kommunicera, utan än viktigare att förstå kommunikation, säger Charles Keeling.

5 goda råd från Magnus Gustafsson & Charles Keeling om kommunikation i tekniskt avancerade projekt

1. Visualisera mer och arbeta med grafik.

2. Testa dina disciplinära förklaringar och argument med kollegor från avlägsna såväl som tangentfält.

3. Ställ frågor, låtsas inte förstå vad du läser!

4. Avsändare. Meddelande. Mottagare. Att förstå och reflektera över kommunikation börjar kritiskt med dessa tre komponentkategorier.

5. De är den mjuka kraften som driver den mänskliga världen. Vi är kommunikationsdjur.

Vill du delta i workshopen?
Det är kostnadsfritt att delta, ta med dina kollegor och se fram emot en halvdag med välinvesterad tid. Alla som påverkar och beslutar inom tekniska projekt är välkomna.

Tid & plats:
Workshopen kommer att hållas på Engelska under mässan Advanced Engineering på Åbymässan utanför Göteborg, 25 mars 2020, kl. 13-16.

Anmälan:
Ni deltar genom att anmäla er här >

Innehåll:

 • Start Making Sense - real-world collaborative communication for decision-makers and technical staff
 • Real-world examples of communication for peer-to-peer assessment and review
 • Group multimedia projects to effectivize projects
 • Group projects featuring decision-makers and technical staff for real-world context
 • Gamification to enhance collaborative and interpersonal communication
 • Take-home product for presentation of Chalmers workshop to own organization

Moderatorer och avsändare:

Charlie Keeling (Visiting Scholar, Department of communication and learning in science, Chalmers University of Technology; Associate Professor of English, USN)

Magnus Gustafsson (Associate professor, Department of communication and learning in science, Chalmers University of Technology)

 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  33