Teknik från Beckhoff, XPlanar: Flying Motion.

May 20, 2020

Teknik som svävar från Beckhoff - XPlanar: Flying Motion


Planarmotorsystem: Svävande mover-enheter med sex frihetsgrader

Med XPlanar öppnar Beckhoff nya vägar inom maskinkonstruktion tack vare planarmover-enheter som svävar fritt över godtyckligt placerade och gör möjligt en flexibel, exakt och dynamisk positionering. Inom maskinkonstruktion blir resultatet en maximal frihet och förenkling vid design av maskiner och system.

XPlanar-systemet kombinerar individuell anordning av planarplattor med en flerdimensionell positioneringsmöjlighet av planarmover- enheterna som svävar ovanför. Mover-enheterna kan flyttas smidigt och beröringsfritt med en hastighet på upp till 4 m/s, 2 g acceleration och 50 μm noggrannhet i positioneringsåterupprepningen – helt ljudlöst och friktionsfritt. 

Planarmotorsystemet är skalbart efter behov och kan avsevärt underlätta design av maskiner och system. Tack vare den maximalt flexibla mover-positioneringen och den mycket höga rörelsedynamik är det exempelvis mycket enkelt att dela produktströmmar individuellt samt effektivt ersätta tidigare nödvändiga robotar och andra mindre flexibla mekaniska anordningar. Mover-enheternas kontaktfria rörelser eliminerar dessutom slitage, emission och nedsmutsning. 

Flexibla och mångsidiga rörelsefunktioner 

Grunden i XPlanar-Systems är de 240 x 240 mm stora planarplattorna som kan placeras på valfritt sätt, exakt anpassat till den aktuella tillämpningen. Plattorna innehåller all elektronik och stödjer EtherCAT-G-kommunikation. Ovanför dem svävar ett valfritt antal planarmover-enheter, vilket möjliggörs av integrerade magneter. Mover-enheterna kan inte bara användas vågrätt utan även lodrätt och till och med upp och ned. Det finns fyra olika typer av planarmover-enheter: 

  • Small Mover på 95 x 95 mm för upp till 0,4 kg nyttolast
  • Standard Mover på 155 x 155 mm för upp till 1,5 kg nyttolast
  • Long Mover på 155 x 275 mm för upp till 3 kg nyttolast
  • Big Mover på 275 x 275 mm för upp till 6 kg nyttolast

Den tvådimensionella X/Y-positioneringen av mover-enheterna kompletteras av ytterligare rörelsefunktioner:

  • lyftning och sänkning med upp till 5 mm, med vägningsfunktion som tillval
  • lutning upp till 5° för transport och hantering av vätskor
  • rotation upp till ±15° eller upp till 360° över särskilda planarplattor

Den kollisionsfria och synkroniserade rörelsen av flera mover-enheter och en automatisk banoptimering är ytterligare funktioner som tillhandahålls med automatiseringsprogramvaran TwinCAT. Genom att exempelvis förflytta flera mover-enheter i grupp kan den maximala nyttolasten ökas. 

Passar de mest skilda tillämpningar 

XPlanar lämpar sig som mycket flexibelt transportsystemet inom maskinteknikområdet, särskilt för automatisering av förpacknings-, monterings-, sorterings- och plockningsprocesser. Fritt val ytor – lättrengörligt glas, rostfritt stål i hygienisk design eller plastfilm – möjliggör användning i renrum, i läkemedels- och livsmedelsindustri samt i vakuum. 

 

Mer information om produkten här
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT