The Olsson Ruby. Foto: 3DVerkstan.

Aug 31, 2018

Svenskar i toppklass inom additiv tillverkning


Svenska 3DVerkstan, VBN Components och IKEA är alla nominerade i välrenommerade TCT Awards för sina 3D-innovationer. Se bidragen.

Av alla de 3D-skrivarmässor som man bör besöka är kanske brittiska TCT Show i september en av de äldsta, största och mest namnkunniga. Mässan, som hade sin premiäromgång redan 1996, har under årens lopp vuxit till att bli ett av de mest oumbärliga eventen för alla som använder 3d-skrivarteknik. Dessutom har mässan ett gediget och fullspäckat konferensprogram som löper över tre dagar. 

Sedan förra året arrangerar TCT Show också TCT Awards, där en jury prisar innovationer inom additiv tillverkning. Förra året vann till exempel Volkswagen för sina personaliserade produktionsverktyg som idag används världen över i företagets fabriker. Andra kända företag som prisats är Adidas och Philips.

TCT Awards 2017.

I årets upplaga av TCT Awards, som går den 26 september, är tre svenska företag nominerade. Utöver 3DVerkstan och deras Olsson Ruby i kategorin TCT Hardware Award 2018 – Non-polymer systems, är även IKEA och VBN Components nominerade.

Olsson Ruby, 3DVerkstan.

IKEA är med i kategorin TCT Consumer Product Application Award 2018 för en väggdekoration i kollektionen OMEDELBAR, signerad den kända svenska konstnären Bea Åkerlund. Väggdekorationen, en hand att hänga smycken på, är tillverkad med HP:s Multi Jet Fusion-teknik, och har blivit synnerligen populär. Tre veckor efter lanseringen i början av året hade IKEA sålt slut på alla händer – på tre kontinenter.

Omedelbar, IKEA.

Uppsalabaserade VBN Components är med och tävlar i kategorin TCT Materials Award 2018 – Non-polymers, med sitt material Vibenite 290. Det är resultatet av flera års forskning, som resulterat i ett material som brukar benämnas som världens hårdaste stål. I Sverige har man bland annat utvecklat lösningar åt gruvföretaget LKAB Wassara.

Vibenite 290, VBN Components.

Ska du till TCT Show är du välkommen förbi Olsson Ruby-montern, nummer D42. Är du på plats den 25 september kan du också lyssna på en föreläsning med 3DVerkstans vd, Daniel Ljungstig, om hur Olsson Ruby-munstycket kan användas för att skriva ut specialmaterial. 

Alla nominerade i årets TCT Awards hittar du här.

3DVerkstan tillhandahåller desktop 3D-skrivare och material för professionellt bruk samt 3D-teknikutbildningar i Sverige. 3DVerkstan är ett kunskapsföretag med en stor passion för desktop 3D-skrivare. Genom nära samarbeten med industriledande 3D-skrivarföretag som Ultimaker, Formlabs och Markforged säkerställs produktkvalitet, såväl som service och support.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT