Prototypen Elvira i 5 cm tjock is. Fotograf: Olle Hildingsson.

Dec 19, 2016

Swedish Steel Yacht inleder samarbete med Grycksbobolaget Materials Development Sweden


Ny komposit ska göra båtens tunna rostfria stål ännu tåligare och därmed ännu mer attraktiv som militärt eller patrullerande fartyg.

 

Triple Steelix 2.0 fortsätter att stötta höginnovativa SSY, Swedish Steel Yatchts från Gävle genom att dra igång ett nytt utvecklingsprojekt med Grycksbobolaget MaDS, Materials Development Sweden.

Det handlar om att framställa en ny komposit med ett särskilt hårt lager av en mycket kabridrik mikrokristallin legering i kombination med rostfritt stål. Det gör båtens tunna rostfria stål ännu tåligare vilket kan göra båten ännu mer attraktiv som ett militärt eller patrullerande fartyg.

Flera starka aktörer samarbetar med SSY och MaDS i detta utvecklingsprojekt såsom AGA Gas, Sandvik och KTH. SSY har skapat mycket intresse och har tagit emot många förfrågningar från olika intressegrupper, såsom militären, tullar och andra myndigheter, sjöräddningsorganisationer, mm, så det närmar sig ett kommersiellt skede. Kan båten bli ännu starkare och bättre skyddad så ökar naturligtvis konkurrenskraften och det unika erbjudandet. Ett ultralätt och smidig, underhålls- och rostfritt fartyg som dessutom har bättre skyddande egenskaper än andra vanliga patrullerande fartyg gör verkligen SSY till ett höginnovativt bolag som är värda storsuccé.

-SSY är ett spännande bolag med en lika spännande grundare och VD, Håkan Rosén som har en stark vision, vilket bidrar till hans vilja att konstant förbättra och utveckla båtens egenskaper. Detta gör det möjligt att alltid ligga i framkant. De ska bli mycket intressant att få se hur nästa ultratunna stål kommer att bli ännu starkare och skyddande och hur båten kommer att tas emot på marknaden, säger Larz Ignberg som ansvarar för verksamhetsområdet Värdekedjan på Triple Steelix 2.0.

-Vi uppskattar verkligen allt stöd från Triple Steelix 2.0, allt från finansieringen och vägledning inför forskning och utveckling, hjälpen att finna rätt samarbetspartners till möjligheten att få delta i SIMIS, det årliga projektet som står för Strategisk Internationell Marknadsorientering för Innovativa SMEs. Det gör att vi dels får ett mycket innovativt och konkurrenskraftigt fartyg och dels att vi har möjlighet att skapa en stark internationell kommersiell strategi, kommenterar grundare SSY och innovatören Håkan Rosén.

Just nu arbetar ca 10 personer på utvecklingen av fartygen. Nästa fas kommer att kräva betydligt fler anställningar inom skilda områden, såsom marinelektronik, stål och svets. Enligt uppskattningar kan det röra sig om ca 160 personer. Simultant för SSY samtal med Gävle kommun om möjligheterna att etablera denna potentiella varvsindustri i Gävle.

SSYLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT