De bildar en ny aktör inom verktygsmaskiner. Benjamin Hoffman (Abene Deutschland/Acroloc), Johnny Prydz (försäljningschef Swedish Machine Tool Company), Victor Backman (VD Swedish Machine Tool Company) , Thomas Spanagel (Abene Deutschland/Acroloc). Foto: Swedish Machine Tool Company.

Nov 16, 2020

Ny svensk aktör inom verktygsmaskiner


Anrika maskintillverkare går samman.

De två svenska maskintillverkarna SMT Swedturn och Storebro Machine Tools som sedan 2004 varit systerföretag går samman organisatoriskt med syfte att möjliggöra produktion av verktygsmaskiner i Sverige i större skala än vad som varit fallet under de senaste två decennierna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utöver de två svarvtillverkarna finns även SMT-Abene med på banan som under ledning av Johnny Prydz i samarbete med Abene-Deutschland kommer att producera fräsmaskiner i det övre kvalitetssegmentet.

Arbetet med att ta fram en helt ny serie fräsmaskiner för den tyska marknaden är redan igång. Produktlanseringen av det nya programmet kommer att ske under hösten 2021.

Anrika maskintillverkare samlas under namnet Swedish Machine Tool Company

Ett stort förändringsarbete har påbörjats under hösten, där dessa anrika maskintillverkare nu blir varunamn under det gemensamma paraplyet Swedish Machine Tool Company. Målet med sammanslagningen och centraliseringen är att återigen bli marknadsledande i de segment av verktygsmaskiner där man tidigare tillhört de ledande aktörerna.

Victor Backman, VD för den nya verktygsmaskingruppen, Swedish Machine Tool Company:

-Vi blickar framåt. Med en stor erfarenhet i bagaget och solida, pålitliga konstruktioner ska vi nu som en stärkt aktör ska ta med detta in i framtiden. Det handlar om modernisering av funktioner såväl som utseende och ytterligare effektiviseringar och förenklingar i handhavande för operatören.

-Det jag tycker är motiverande är att vi har maskiner som fortfarande går efter 30–40 år, med samma stabilitet - och att vi nu återigen kommer kunna erbjuda detta till industrier runt om i världen, fortsätter Victor. 

-Vi vet ju de facto - att både SMT-Swedturn och Storebromaskiner är en investering du tjänar pengar på – år ut och år in. Att Johnny Prydz är en del av denna nya satsning känns fantastiskt då han kommer in med värdefull erfarenhet från verktygsmaskinsförsäljning och jag litar på honom och hans team till 100%.

Den nya verksamheten kommer att ha fyra knutpunkter

En ny produktionssite lokaliseras till Främmestad, en timme utanför Göteborg. Med 4000kvm maskinmontage, showroom, service och support blir detta det nya huvudkontoret för verksamheten.

Befintliga verkstäder i Varberg och Köping kommer fortsatt producera delar till maskinerna samt vara sälj- och servicekontor.

I Valdemarsvik på ostkusten öppnas ett helt nytt service- och säljkontor.

Plockar nyckelpersoner från ABENE

-Gällande fräsmaskiner så kommer service/reservdelar fortsatt att fungera på samma säkra sätt som tidigare. Kunskaper tas in i den nya gruppen genom att vi har haft den stora lyckan att rekrytera ett antal av nyckelpersonerna från den tidigare ABENE-fabriken, berättar Victor.

-Dessa personer kommer nu att arbeta med frästeknologi inom Swedish Machine Tool Company. Leverantörskedjor kommer inte bara att
kunna tryggas genom ”nystarten” utan dessutom både breddas och ge ökad tillgänglighet tillsammans med det tyska bolaget.

-Tillsammans med Abene-Deutschland och det tyska företaget Acroloc byggs nu en stark återförsäljningskedja för att täcka nyförsäljning och service för samtliga produktsegment inom Swedish Machine Tool Company.

Johnny Prydz, försäljningschef för den nya verktygsmaskingruppen, Swedish Machine Tool Company, säger om den nya satsningen:

-Efter 35 år i samma företag känns det spännande att starta upp en ny resa där den erfarenheten jag och mitt team har samlat på oss under åren kommer till sin rätt.

-Vi kommer satsa stort på vårt serviceerbjudande och även på Retrofit - där vi ser att våra befintliga kunder kan göra en kostnadseffektiv investering i befintlig maskinpark. Bra för plånboken, och bra för miljön. Dessutom är jag exalterad över den komplettering SMT-Swedturn och Storebro är till min försäljningsportfölj.

-Utöver satsningen på svensktillverkade verktygsmaskiner är Swedish Machine Tool Company agentur för Leadwell, CHETO, Ziersch och FAT-Haco för att komplettera upp sortimentet och täcka alla delar av produktionen så att våra kunder kan vända sig till oss oavsett vilken del av sin produktionsverkstad de behöver stärka upp.

Brett erbjudande inom service och eftermarknad

Swedish Machine Tool Companys service och eftermarknadsavdelning kommer arbeta med alla maskinfabrikat på marknaden utöver de egna varumärkena. Fokus ligger på maskinservice och reparationer, förebyggande underhåll, geometriska uppmätningar, el och CNC-service, maskinflyttningar och uppgraderingar.

Genom den kompetens som tillförts genom personalen som rekryterats från det tidigare ABENE så kommer reparationer, service, reservdelar samt retrofit och renoveringar av ABENE-Maskiner erbjudas. Swedish Machine Tool Company satsar nu på ett
helhetserbjudande som även innefattar alla typer av verkstadsautomation där robotisering, mätning, uppföljning och kommunikation är hörnpelarna.

Swedish Machine Tool Companys vision är att erbjuda tillförlitliga maskininvesteringar genom erfarenhet, kunskap och service oavsett om det gäller en ny maskin eller en uppgradering.

Disclaimer /förtydligande:
Varumärket ”ABENE” ägs sedan september 2020 av Verktygsmaskiner i Ulricehamn AB, (VMU), VMU har inga kopplingar till
Swedish Machine Tool Company AB (SMT). I det fall varumärket ”ABENE” refereras till av oss så sker det för att antingen beskriva sakförhållanden eller historiska förlopp.

SMT Company AB agerar endast under eget namn och märke och saknar därmed intresse i att förväxlas med andra aktörer på marknaden för verktygsmaskiner. Detta är en naturlig del av vårt sätt att verka i samhället och ingår i vår strävan att vara relevanta på grund av våra egna meriter.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT