Guldtacka PhotoStefan BergBoliden

Foto: Stefan Berg/Boliden.

Apr 17, 2019

Sveriges Klondyke - Berättelsen om en riktig guldgruva


"Men va i helskotta, he jer ju ta me' sjutton rent guld!" Så lät det en kall vinterdag i december 1924 på Fågelmyran utanför Skellefteå. Se filmen om Bolidens historia.

Det var den 10 december 1924 som guldfebern i Boliden bröt ut. Då gjordes det första malmfyndet i Fågelmyran, tre mil nordväst om Skellefteå.

Efter första världskriget bildades en ny typ av spekulativa holdingbolag, så kallade emissionsbolag, som sökte investera i olika verksamheter. Till följd av metallbristen under första världskrigets sista år ökade intresset för malmletning. Ett av dessa emissionsbolag, Centralgruppens Emissionsbolag, letade malmfyndigheter utanför Skellefteå och är ursprunget till dagens Boliden.

En kall vinterdag i december 1924 lät det så här på Fågelmyran utanför Skellefteå: "Men va i helskotta, he jer ju ta me' sjutton rent guld!". Två år senare bröts den första malmen och det blomstrande samhället Boliden växer snabbt fram. Bolidengruvan blir med tiden Europas största och rikaste guldgruva.

Den här filmen visades på SVT i oktober 1989, så mycket har naturligtvis hänt inom utvecklingen av gruvindustrin sedan dess. Idag är Boliden ett högteknologiskt metallföretag med innovativa och tekniskt avancerade lösningar, men filmen är intressant ur ett historiskt perspektv och du får möta människor som var med då det hela började, och andra som på olika sätt haft att göra med guldsamhället.

Här kan du läsa mer om Bolidens historia

 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  160
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  385