Under invigningskvällen dansade Fredrik Benke Rydman med ABB-roboten IRB 6620. Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

Apr 1, 2019

Storslagen invigning när Tyskland och Sverige laddar upp för Hannover Messe


På söndagkvällen hölls den sedvanliga öppningen av Hannover Messe. Industri 4.0, svenska innovationskraft och en politisk ton med förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven på plats.

Idag måndag öppnas portarna för alla besökare. 6500 utställare är på plats. Sverige, som i år även är partnerland med mässan, står för inte mindre än 160 utställare i år, vilket gör oss till det fjärde största utställarlandet. 

Invigningen kantades av tal av bland andra Sveriges statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Dr. Angela Merkel och det hölls en sprakande show där bland annat partnerlandet Sverige bjöd på både folkmusik, robotdans och Loreen med "Euphoria".

Där fanns en tydllig politisk ton under söndagkvällen. Angela Merkel lyfte fram Tysklands och Sveriges gemensamma historia av handel som fanns redan för 700 år sedan. Hon passade på att förespråka öppna marknader och frihandel och vikten av att Europa står starka tillsammans för att kunna konkurrera med stormakter som bl a USA och Kina. 

Michael Ziesemer, ordförande i ZVEI - Tysklands Elektriska och Elektroniska Tillverkares Förening, betonade vikten av att EU måste förändras och bli mer transparent och snabbare. 

Stefan Löfven framförde att konkurrenskraften ska baseras på högsta kompetens och inte på lägsta löner. Han pratade om att begreppet industri 4.0 som myntades på Hannover Messe 2011, och då sågs som en möjlighet för företagen, men som nu utvecklats till att snarare vara en norm för företag som vill behålla en global ställning.

Stefan Löfven betonade också jämställdheten och vikten av att inte hålla tillbaka halva befolkningen på grund av kön. "Jämställdhet är både ekonomiskt smart och moraliskt riktigt", sa Stefan.

De svenska företagen är delvis utspridda i hallarna, men delvis också koncentrerade i kluster. I synnerhet i den svenska paviljongen i hall 27, men även i exempelvis hall 11 hittar vi en satellit; Swedish Automation Pavillion, där en samling svenska automationsföretag huserar i ett samlat arrangemang av Automation Region och Svenska Mässan. Här skapas ett fönster för innovationer, samarbeten och svensk kompetens, vilket är något som är starkt förknippat med Sverige.

- Det är fantastiskt att Sverige fått den här möjligheten, säger Pia Nyzell, Svenska Mässan. Betänk att riktigt stora nationer som Indien och USA varit partnerland tidigare.
- Vi är ett litet land i sammanhanget, men Sverige har forskning, innovationer och företag som ligger i framkant när det gäller Automation inom industrin och den svenska paviljongens motto, Sweden CoLab, stämmer väldigt bra. Samarbete och partnerskap är en av våra styrkor.

Högaktiv monter
Svenska Mässan och Automation Region har tio företag med sig i den 124 kvadratmeter stora monter E64 i hall 11.
– De flesta är start-up-företag, men också några större, som Westermo, Unibap och H&D Wireless.
Övriga företag i montern är Colmeo, Ekkono, Gleechi, Lumenradio, Simplex Motion, Simumatik och Stylearo.

– Vi kommer bland annat ha en scen i montern där våra utställare har möjlighet att hålla presentationer, men även andra företag har bjudits in, som exempelvis Endress+Hauser.
Frukost- och lunchmingel och After Mess genomförs varje dag i den lounge som byggs upp i montern. Utställarna har även möjlighet till matchmaking via Ignite.
– Det finns ett intresse från företag och organisationer i andra länder att träffa företagen i vår paviljong och vi är också måna om att de bolagen som ställer ut i Swedish AutomationPavilion ska få en bra utväxling av sitt deltagande.

– Automation Region och Svenska mässan är också partners till den Nationella paviljongen, vilket innebär att vi har två tider på den stora scenen där vi kommer att hålla olika typer av presentationer.
Den här satsningen är också starten på ett långsiktigt samarbete mellan Hannovermesse och Svenska Mässan.

ABB satsar stort
ABB deltar naturligtvis alltid på de stora mässorna i Hannover, men även för ett så stort företag ger partnerskapet lite extra boost.
– För ABB Sverige är det naturligtvis bra med detta extra fokus på svensk industri, säger Susanne Timsjö, försäljningschef på ABB Robotics.
Följaktligen återfinns företaget i den svenska paviljongen i hall 27 och på robotsidan kan vi vänta oss några spännande dagar.
– Där har vi bland annat en demo tillsammans med Ericsson, Mycronic och Jernbro, berättar Timsjö.
– Tanken är att visa på en mer kundstyrd tillverkning, det vill säga hur du kan göra en mer kundorienterad tillverkning tack vare Ericssons 5G-nätverk och våra robotar.
På Jernbros AGV sitter på mässan följaktligen en ABB-robot som positioneras via Ericssons 5G-nätverk och betjänar Mycronics elektronikmaskiner.

– Arrangemanget visar alltså på hur svenska företag samarbetar kopplat till Industri 4.0 och som resulterar i en mycket flexibel automation, flexibel produktion och varierad lågproduktionstillverkning.
Svenskt samarbete och spetsteknik inom automation och tillverkning med andra ord. Och allt mycket visuellt och lättbegripligt serverat.
– Både när det gäller gränssnittet där du som kund lägger en order och under tillverkningsprocessen.

Människa–robot
Ett annat huvudspår på mässan är samarbete människa-robot. Här vill ABB visa hur man ser på kollaborativa robotapplikationer.
– Där använder vi våra säkerhetssystem, SafeMove, och sensorer för vision och laser för att få ett effektivt och säkert samarbete mellan robot och människa, säger Susanne Timsjö.
– Det är ju en del av trenden för att uppnå en mer flexibel automation.
Här får vi en demonstration av ett avancerat system för samarbete mellan människa och robot, en av de röda trådarna på Hannover Messe i år.
– Med den här tekniken kan man automatisera processer som tidigare inte varit möjlig att automatisera. Här gör människan det den är bra på och roboten gör vad den gör bäst. I samarbetet uppstår nya möjligheter.

Vad människa och robot kan göra tillsmmans visades med stor tydlighet när Fredrik "Benke" Rydman dansade med en ABB IRB 6620, vilket han även gjort i föreställningen "Våroffer" på Stadsteatern i höstas. ABB Robotics demonstrationer har alltså ett klart fokus på flexibel automation.
– Det visar vi med dels digitalisering, dels människa-robot-interaktion och visar också på att vår teknik ska vara enkel att använda.

VR-teknik kommer också med på ett hörn, där ABB:s programmeringsverktyg Robot Studio kan erbjuda virtuell igångkörning sedan man byggt upp robotcellen i en 3D-miljö.
– Hannover Messe är en tysk mässa och naturligtvis viktig i ett robotsammanhang och ett industrisammanhang, säger Susanne Timsjö och avslutar; – Men i den svenska paviljongen får vi från Sverige en unik och stor möjlighet att visa vad vi i industri-Sverige är duktiga på. Där är partnerskap en viktig del och det faktum att vi är tekniska pionjärer när det gäller teknik i industrin. Och det är just detta som våra robotdemon visar.

– Sverige kommer definitivt att sättas på kartan i Hannover.
Många svenska företag tar alltså chansen att synas på den stora mässan i Hannover 1-5 april och sannolikt kommer mötena där att generera både samarbeten och affärer.

Deutschland, hier kommt Schweden!
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT