Sep 14, 2016

Svenskt universitet bäst i världen på industridesign


Rankad bäst av både prestigefyllda Red Dot Institute och iF. Skolans verkstäder, närhet till lärarna och mycket samarbete med företag och industri uppges av studenterna själva som skäl till att skolan lyckas så bra.

Både prestigefyllda Red Dot Institute och iF rankar Designhögskolan vid Umeå universitet som bästa designutbildning i Europa och världen.

– När du lämnar designhögskolan i Umeå besitter du inte bara stor kunskap, utan också ett stort nätverk, säger Rebecca Daum, en österrikisk student som läser andra året på masterprogrammet i avancerad produktdesign. Du hittar alumner från Designhögskolan på alla stora designbyråer och designföretag i hela världen.

På frågan om varför Designhögskolan vunnit så många designpriser och fått så mycket internationell uppmärksamhet under åren lopp, säger hon:

– De projekt vi gör fokuserar på problemområden som är viktiga och relevanta för dagens människor. Dessutom erbjuder studiemiljön på skolan allt man behöver för ett framgångsrikt projekt, både i fråga om utrustning och personal.

Rebecca Daum vann tidigare i år iF´s studentutmärkelse för två olika projekt hon arbetat med under sitt första år på skolan.

– Skolan samarbetar med folk från industrin och från dessa personer får vi studenter både kunskap och relevant feedback på vårt arbete, säger Rebecca Daum.

Designhögskolan i Umeå ger utbildningsprogram på kandidat och masternivå, forskarutbildning och ettåriga kruser inom industridesign och tillhörande inriktningar. Ubildningarna är professionella och internationella med tillgång till exceptionell teknisk utrustning. Enligt skolans egen uppgift får 90 % av deras examensstudenter jobb som industridesigner inom 6 månader.

Designhögskolan i Umeå har flera år i rad rankats som bäst i Europa och Amerika av Red Dot Design Award, men det är första gången skolan hamnar på första plats i iF:s ranking som även innefattar designskolor i Asien. Rankingen bygger på studenters resultat i Red Dots och iF:s designtävlingar de senaste tre-fem åren.

Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign:

– Tittar man närmare både på Red Dots och iF:s ranking ser man att Designhögskolan är den enda designskola som är bland de tio bästa på båda listorna, säger han. Det är ytterligare kvitto på att skolans fokus på att ta sig an relevanta användar- eller samhällsproblem och utmaningar uppskattas av det internationella designsamhället. De kreativa verktyg, arbetsmetoder och ansvarsfyllda attityd till yrket som vi lär ut anses som ytterst relevanta för professionen.

– Jag tror att en av flera anledningar till Designhögskolans framgång är att vi försöker att kreativt utmana oss själva, fortsätter Thomas Degn. Vi litar på våra studenter och stödjer dem i deras individuella utveckling. Vi strävar också efter att vara en inspirerande samarbetspartner för det omgivande samhället, samt för svenska och utländska företag. Det främjar inte bara en konstant positiv utveckling inom lärarlaget och skolan, det är också det som gör det som roligt att jobba här.

Foto: Designhögskolan/Malin Grönborg.

iFLoading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  243

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  49