Staccatos ventilprincip, med ett magnetiskt fjäderpaket, vilket skiljer sig betydligt från traditionell teknik med en rörlig Järnkärna och lös fjäder. Tekniken möjliggör lång livslängd kombinerat med en kompakt lösning med högt flöde. Foto: Staccato.

Oct 10, 2018

Svenskt pneumatikbolag säkrar flera patent


Patenten handlar om ventiler för kontroll av tryckluft och vätskor.


Det svenska pneumatikföretaget Staccato Technologies fick nyligen två nya patent godkända av det europeiska patentverket, och ett tredje, än så länge svenskt patent ligger i beredning på EU-nivå. Alla patenten handlar om ventiler för kontroll av tryckluft och vätskor. Staccato Technologies är ett ganska okänt bolag, men sedan de släppte sin senaste produkt, en positionsstyrning för tryckluftscylindrar har de blivit mer kända. Deras produkter används nu av flera namnkunniga svenska storföretag.

Fleming Pedersen Dambo, VD på Staccato berättar:

-Positioneringsenheten ser ut att bli vår storsäljare, men den hade inte varit möjlig utan de två patent vi nu har, vilka säkrar en unik ventilteknologi. Det första patenten handlar om vår grundteknik, med en helt ny typ av ventilprincip, som möjliggör en otroligt snabb ventil med lång livslängd och högt flöde. Normalt måste man välja en av dessa egenskaperna, och göra avkall på de andra. Det tredje patentet handlar om vårt ventilsäte, där vi tillför flöde från två håll. Normala ventiler har lägre flöde under öppningstiden, vilket är ett problem i snabba applikationer, men vi slipper det problemet med vår lösning.

-Våra tester visar att vår ventil klarar 1 Miljard omställningar med råge – det innebär 165 veckor, eller mer än tre år om ventilen slår om varje sekund dygnet runt. Det blir närmare tio år om vi pratar vanliga arbetsskift, menar Fleming Pederson Dambo.

Staccato Technologies är ett ventilföretag som utvecklar och tillverkar Ventiler och ventilstyrningar för Industriapplikationer, Lastbilsmotorer och Textilapplikationer. Staccato ingår i samma industrigrupp som Aros Elektronik och IRO. Staccato var tidigare kända under namnet SO Elektronik. Företaget har nyligen genomför en strategiförändring, och fokuserar nu mer på industriapplikationer. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT