Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Svenskt Näringsliv

Mar 24, 2020

Svenskt Näringsliv vill ha 200 miljarder till mindre företag


Vi vill rädda så många jobb som möjligt, det som framlagts räcker inte.

På dagens presskonferens sa idag Svenskt Näringsliv att de nu vill se ett konkret räddningspaket till företagen från staten på 200 miljarder kronor. Jan Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv, menar att förslagen som lagts fram varit bra, men att det nu krävs mer och att åtgärder inte kan vara lånebaserade, att det inte bara handlar om likviditet. Det har inte varit tillräckligt det som lagts fram.

Det nya Corona-viruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Förslagen handlar bland annat om ett förstärkt system för korttidspermittering, räddningsersättning när omsättningen har minskat dramatiskt och även ett tillfälligt slopade av arbetsgivaravgifter och egenavgifter för samtliga företag.

– Vi vill rädda så många jobb som möjligt. Det kommer att behövas åtgärder av stor dignitet, åtgärder som motsvarar ca fyra procent av BNP, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på dagens presskonferens.

Situationen är mycket allvarlig, konstaterar Jacke.

– Det är väldigt tydligt att konsekvenserna för företagen är väldigt dramatiska. Det som nu sker, sker med en hastighet och med en kraft som vi inte hade kunnat förutse. 

Han har också sett en stor desperation bland de mindre företagen som inte kommer åt de åtgärder som regeringen sjösatt hittills. 

Jacke och Svenskt Näringsliv skulle också vilja se statliga kreditgarantier, vilket skulle göra betydligt lättare att låna för de mindre företagen. En kostnad som de uppskattar till runt 10 miljarder kronor.

Svenskt Näringliv vill också att räntan ska sänkas på det uppskov som företagen kan få med skatteinbetalningar.

– Den bör vara högst 1,25 procent, säger Jacke.

För de allra minsta företagen, ofta familjeföretag, vill de se ett särskilt stöd på 5 miljarder kronor. Ett stöd som behöver anpassas till deras situation. 

Låg statsskuld ska finansiera

Den svenska statsskulden är för närvarande historiskt låg. Jacke säger att hela summan om 200 miljarder kan finansieras genom att öka statsskulden med lika mycket. Det vill säga låna upp 200 miljarder.

Han trycker också på att det är snabbheteten som nu är det viktiga, det måste stå över evetuella "bieffekter" menar han. 

– Det kan bli en del avigsidor givetvis, men hastigheten är väldigt viktig nu. 

Källa: PK idag 11:00

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT