Mackmyra

Foto: Mackmyra.

Jul 5, 2019

Svenska whiskytillverkaren först i världen att skapa whisky med AI


Inleder nu även nära samarbete med anrik Ängelholmsfabrik som ska tillverka destilleriets whiskyfat.

Lagom till sitt 20-årsjubileum lanserar svenska whiskytillverkaren Mackmyra utanför Gävle världens första whisky framtagen med AI, artificiell intelligens, som Master Blender. Skapad tillsammans med det finska tech-bolaget Fourkind och Microsoft kommer första batchen att levereras till hösten. 

Mackmyra lanserar samtidigt en webbshop för internationella kunder i främst Europa. I webbshopen finns även möjligheten att förbeställa världens första whisky skapad av artificiell intelligens (AI). 

– Vi har under flera år pratat om att sätta upp en webbshop* där hela vårt sortiment kan finnas för försäljning till kunder främst i Europa. Nu när vi släpper världens första AI-whisky i en begränsad upplaga blev det perfekt timing att just börja för-sälja den i vår egen webbshop, säger Magnus Dandanell, VD och grundare Mackmyra.

Ännu svenskare

Mackmyra har även tillsammans med Varalövs Tunnfabrik i Ängelholm inlett ett långsiktigt samarbete för framställning av whiskyfat tillverkade av svensk ek. Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led.

- Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

Jubileumsfatet. Foto: Mackmyra.

Varalövs Tunnfabrik drivs av femte generationen tunnbindare och är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för Mackmyra i samband med företagets 20-årsjubileum. I sann Mackmyra-anda tänjs de traditionella ramarna för att ge rum åt innovation och ny spännande whiskylagring. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken.

Titta in hos Mackmyra:

*) På grund av svensk lagstiftning är det inte möjligt att beställa i nya webshopen med leverans till Sverige. Svenska kunder som önskar köpa en flaska AI whisky rekommenderas istället att signa upp sig på ai-whisky.com där information om ett hemligt beställningsnummer på Systembolaget kommer att delas innan säljstart. 

AI
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    12