Per Olof Andersson och Claes Mellgren, AQ Group. Foto: Ernst & Young.

Jun 14, 2018

Svenska verkstadentreprenörerna som kan bli världens främsta


På lördag möter AQ Groups grundare världseliten i entreprenörskap i Monaco.

På lördag kväll avgörs det om Sveriges finalister tar hem titeln i EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco, världens främsta utmärkelse för entreprenörer. Svenska representanter är Claes Mellgren och Per Olof Andersson från industribolaget AQ Group i Västerås och de ska tävla mot entreprenörer från cirka 50 länder.

Grundarna av AQ Group ska möta världseliten i entreprenörskap i Monaco, de har byggt upp ett företag som idag har 5300 medarbetare, omsätter 4 miljarder kronor, finns i 12 länder och är noterat på Nasdaq-börsen. EY World Entrepreneur Of The Year samlar framstående entreprenörer från hela världen och vinnaren utses vid en gala den 16 juni.

– Vi är stolta över att få representera Sverige och ser fram emot att tävla om den prestigefulla utmärkelsen med vår entreprenörsresa. Vi har gått från en omsättning på 19 miljoner kronor till ett internationellt bolag med krävande kunder över hela världen och en omsättning på över 4000 miljoner kronor. Det ska bli spännande att träffa och mäta sig med världseliten av entreprenörer, säger Claes Mellgren och P-O Andersson, grundare av AQ Group AB.

En nationell oberoende jury har utsett Claes Mellgren och Per Olof Andersson som Sveriges finalister och motiveringen var att de med ett tydligt ledarskap lyft företaget från en blygsam position till en omsättning och tillväxt som imponerar. Trots hård konkurrens och prispress har årets vinnarduo byggt en företagsgrupp som gått med vinst 92 kvartal i rad.

Idag är AQ Group en av Skandinaviens ledande leverantörer av komponenter och system till industrin.

– Vår utmärkelse hyllar framgångsrika entreprenörer som stimulerar ekonomisk tillväxt. Det har verkligen årets svenska finalister gjort. Sedan starten för 20 år har de vuxit från 40 till cirka 5300 anställda och börsnoterades 2017. De har gjort en expansion utomlands och finns nu i 12 länder. En svensk delegation finns på plats för att heja fram Västeråsduon som ska möta den internationella konkurrensen, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Temat för årets världsfinal är hur världen förändras när gränserna mellan olika branscher suddas ut och företag glider in på nya områden. Finalisterna kan ta del av seminarier om hur branschglidningar påverkar konsumenter, städer och hälsovård samt vad detta innebär för deras egna verksamheter. På programmet står också föreläsningar med bl.a. Peggy Johnson, vice vd, Business Development, Microsoft, Jeremy Gutsche, vd, Trendhunter.com och Elle Macpherson, grundare, WelleCo. Världsfinalen avslutas med att vinnaren utses av EY Entrepreneur Of The Year 2018.
 • Jun 17, 2019

  Affärsläget för industrin försvagas

  Nyheter Även om en del fortfarande rapporterar ett utfall bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen i Sverige de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, menar Teknikföretagen.
  273
 • Jun 17, 2019

  100 ton stål på två dagar i akutprojekt

  Branschnytt -När jag får uppleva projekt som det här och se engagemanget och viljan att lösa kundens problem gör det mig stolt att kalla mig Saltängare, säger Stefan Låås, projektledare.
  242
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Hexagon HxGN LIVE Las Vegas Reportage

  Spektakulärt på Hexagons event i Las Vegas

  Endast en dag återstår av ett välmatat och intensivt HxGN Live i Las Vegas. Huvudbudskapet lyder "Your data can save the world". Svensk Verkstad lämnar rapport.
  129