Foto: Pixabay.

Mar 8, 2019

Svenska tillverkare av fordonskomponenter hett villebråd för Kina


Efter investeringarna i fordonstillverkarna Volvo och Nevs spår Kinaexperten Frédéric Cho Kinas nästa drag.

Ett logiskt nästa steg, menar Kinaexperten enligt fPlus.se.

Anders Fast är managing partner på Baker McKenzie och en av författarna till en rapport som analyserat och mätt kinesiska direktinvesteringar i Europa och USA. Rapporten visar att de kinesiska direktinvesteringarna i Sverige ökade med 186 procent förra året. Bakom sifforna står framförallt det kinesiska bilföretaget Geelys investering i lastbilstillverkaren AB Volvo. Det skriver fPlus.

Frédéric Cho, som driver konsultbolaget, Frédéric Cho Advisory AB, räknas som en av Sveriges främsta experter på Kina och han förutsäger fortsatt kinesiskt investeringståg.

– Sverige anses vara en öppen och obyråkratisk ekonomi som det är lätt att göra affärer med. Kina har också en stor respekt för Sverige som ett världsledande innovationsland med många teknologiskt spännande företag, säger Frédéric Cho i en intervju med fPlus.

Bakgrunden till de kinesiska investeringarna är Kinas strategiplan, Made in China 2025. Kinesiska staten ligger satsningen som syftar till att lyfta upp den kinesiska tillverkningsindustrin till en högre värdenivå och samtidigt bygga upp en bättre inhemsk industrikapacitet.

I den strategin pekar Kina ut högteknologiska fokusområden som bilindustri, rymdindustri, medicinteknisk industri och IT- robotutveckling. Branscher där många av våra svenska företag ligger i framkant.

– Kina kommer definitivt inte att bromsa in och strategin Made in China kommer man inte att backa ifrån. Den kinesiska staten lägger mycket stora resurser på den, säger Anders Fast.

När nu Volvo och Nevs (f.d. Saab) ägs av kinesiska bolag är ett logiskt nästa steg att köpa upp företag som tillverkar fordonskomponenter, menar Frederic Cho.

Utöver det tror han att Kina kommer att fortsätta att investera i medicinsk teknik, life-science och hälsovård, tech- och svenska spelbolag samt miljöteknik.
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  163

SENASTE NYTT