Foto: Rasmus Jurkatam.

Nov 13, 2018

Estländska underleverantörer på Elmia Subcontractor


Det finns många orsaker till att estländska industriföretag blivit populära som underleverantörer, menar Estlands handels- och investeringsråd, på plats på Elmia.

Trots en befolkning på bara 1,3 miljoner invånare så finns det fler än 7 000 industriföretag i Estland. Det är bland annat den höga utbildningsnivån i kombination med en hög digitalisering- och automatiseringsgrad som gör det attraktivt för svenska företag att välja estländska industriföretag som underleverantörer, enligt Estlands handels- och investeringsråd.

På Elmia Subcontractor kommer 14 av dem att finnas på plats. De tillverkar allt från metallprodukter och kablageprodukter till plastkomponenter och fönsterglas. Estland har haft en nationell monter på Elmiamässan i mer än fem år och välkomnar varje år besökare till Happy hour och nätverkande. I år bjuder Enterprise Estonia in till nätverkande onsdagen den 14 November kl. 15.30 – 17.00 i monter A08:12.

– Förutom den höga utbildningsnivån och den långt drivna digitaliseringen, så finns det ett väl utvecklat samarbete mellan industrin och universiteten. De estniska företagen är också mycket flexibla och kundorienterade. Dessutom finns en affärskultur där transparens och ärlighet värderas högt. Det är ju inte bara styckepriset som är avgörande utan även hur hela samarbetet fungerar, säger Anna Öberg, handelsrådgivare på EAS, Enterprise Estonia (Estlands handels- och investeringsråd).

Hanza som grundades i Sverige 2008 är ett exempel på företag som redan investerat i Estland och växt snabbt sedan dess. I dagsläget har företaget 420 anställda i Estland. År 2003 investerade AQ Lasertool i Estland. Ytterligare förvärv gjordes 2014 och i dagsläget har företaget växt till 386 anställda med en omsättning på 38 miljoner Euro, berättar Triin Pompluu som är Chef för Federationen för maskinindustrin i Estland.

Den fjärde industriella revolutionen
Men det är inte bara inom tillverkning som estländarna håller sig framme. Även när det gäller den så kallade fjärde industriella revolutionen så hittar vi flera estländska företag i framkant. Här handlar det om att kombinera datavetenskap med produktion och design för att optimera produktionen –det som går under samlingsnamnet OEE, Overall Equipment Effectiveness.

Det estländska företaget Proekspert var teknisk partner till det danska företaget Danfoss – som tillverkar kyl- och värmeanläggningar och kompressorer – under 15 års tid och hjälpte dem med att digitalisera sina produkter. Proekspert är ett av många estländska företag som har kompetens inom IT samt avancerad planering och beslutsstöd genom maskininlärning, big data, artificiell intelligens, diskret optimering och systemsimulering vilket exempelvis möjliggör förutseende av underhåll.

Ett annat företag som tillhandahåller OEE-tjänster är Evocon. Företaget hjälper stora internationella företag som kemiföretaget Yara International, byggnadsmaterialföretaget Saint-Gobain Weber and dörrföretaget Jeld-Wen att effektivisera sin produktion genom digitalisering.

Estniska företag har möjlighet att söka offentligt stöd för att införa ny teknologi och digitalisera produktionen. Ett exempel på detta är metall- och elektronikföretaget Hyrles som automatiserat och digitaliserat sin produktion enligt konceptet ”Industry 4.0”.

Enkelt att söka rätt leverantör
I år har branschföreningen Federationen för maskinindustrin i Estland lanserat en leverantördatabas.
– I databasen kan svenska industriföretag bland annat söka på teknik, material och tjänst. Det kommer att göra det lättare för dem att hitta rätt underleverantörer, säger Triin Pompluu, som är chef för federationen.

Här hittar du Estlands monter
De 14 estländska tillverkningsföretagen hittar du i Enterprise Estonias nationella monter (A08:12).
Hit är du välkommen på Happy Hour och nätverkande onsdag den 14 november kl. 15.30-17.00.

Leverantörsdatabas: https://www.industryestonia.com/
Federationen för maskinindustrin i Estland: https://www.emliit.ee/

Kontakt: Anna Öberg, handelsrådgivare, Enterprise Estonia
E-mail: anna.oberg@eas.ee
Telefon:  073-340 18 97
Webb: www.estonia.ee

 
 • Jul 15, 2019

  3D-printa med månstoft

  Nyheter Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft
  6
 • Jul 11, 2019

  Högskolan Väst utbildar fler tekniker än nånsin

  Nyheter På nationell nivå har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst – 1,5 procent fler än för ett år sedan. Högskolan Väst följer trenden vad gäller antagningen av programstudenter. Fler studenter än någonsin är antagna på Tekniskt basår. - Mycket glädjande att fler får en möjlighet att komma in på det tekniska fältet, säger Jan Theliander, prorektor.
  49
 • Jul 11, 2019

  BillerudKorsnäs först med produktion av pappersbatteri

  Nyheter BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.
  97
 • Jul 10, 2019

  Saab får stororder från Försvaret för tekniskt stöd till Gripen

  Nyheter Saab har fått en beställning från Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) på fortsatt tekniskt stöd till vapen och yttre last på Gripen. Ordervärdet uppgår till MSEK 142.
  34
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12