Candela Speed boat team

Foto: Candela Speed Boat.

May 14, 2019

Svenska elbåtspionjärerna Candela Speed Boat tar plats på 33-listan


Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag har utsetts.

Över 400 granskade företag har tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik nu enats om vilka som är Sveriges 33 hetaste startups. Den årliga så kallade 33-listan har publicerats.

En av årets rookies är Candela Speed Boat på Lidingö, världsledande på elbåtsmarknaden med en räckvidd på över 50 sjömil. 

Efter två prototyper och fyra år vid ritbordet inleddes serietillverkningen i höstas. 

Skroven som är gjutna i kolfiber tillverkas i en fabrik utanför Hamburg. Sedan görs slutmonteringen med all elektronik, tekniska system och inredningsdetaljer på hemmaplan i Lidingö.

Den första modellen från företaget är Candela Seven, en 25 fots motorbåt med ett batteri på 44 kWh. I marschfart på dryga 20 knop når hon 50 nautiska mil, drygt 92 kilometer. Full laddning tar cirka 12 timmar från ett vanligt vägguttag.

– Vi kommer att vara först ut i världen med en elbåt som har räckvidd som en bensinbåt. Det finns inte och har aldrig funnits, säger bolagets vd Gustav Hasselskog.

Priset på en båt ligger på 1,8 miljoner kronor exklusive moms. Läs mer om Candela i Ny Teknik.

På 33-listan finns guldbolagen, med tre år på listan: 1928 Diagnostics, Epishine, Fidesmo.

De som har två år på listan: 2D Fab, Cellevate, Cognibotics, Einride, Furhat, Gleechi, Invisense, Revibe Energy, Swedish Algae Factory

Samt årets alla rookies: Annotell, Betterwealth, BLB Industries, Cake, Candela Speed Boat, Chromaway, Everdrone, Fossid, Graphmatech, Mavenoid, Monivent, Myvox, Natural Cycles, Radinn, Sally R, Stravito, Swegan, Tendo, Vultus, Xenergic, Zeropoint Technologies.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15