Candela Speed boat team

Foto: Candela Speed Boat.

May 14, 2019

Svenska elbåtspionjärerna Candela Speed Boat tar plats på 33-listan


Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag har utsetts.

Över 400 granskade företag har tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik nu enats om vilka som är Sveriges 33 hetaste startups. Den årliga så kallade 33-listan har publicerats.

En av årets rookies är Candela Speed Boat på Lidingö, världsledande på elbåtsmarknaden med en räckvidd på över 50 sjömil. 

Efter två prototyper och fyra år vid ritbordet inleddes serietillverkningen i höstas. 

Skroven som är gjutna i kolfiber tillverkas i en fabrik utanför Hamburg. Sedan görs slutmonteringen med all elektronik, tekniska system och inredningsdetaljer på hemmaplan i Lidingö.

Den första modellen från företaget är Candela Seven, en 25 fots motorbåt med ett batteri på 44 kWh. I marschfart på dryga 20 knop når hon 50 nautiska mil, drygt 92 kilometer. Full laddning tar cirka 12 timmar från ett vanligt vägguttag.

– Vi kommer att vara först ut i världen med en elbåt som har räckvidd som en bensinbåt. Det finns inte och har aldrig funnits, säger bolagets vd Gustav Hasselskog.

Priset på en båt ligger på 1,8 miljoner kronor exklusive moms. Läs mer om Candela i Ny Teknik.

På 33-listan finns guldbolagen, med tre år på listan: 1928 Diagnostics, Epishine, Fidesmo.

De som har två år på listan: 2D Fab, Cellevate, Cognibotics, Einride, Furhat, Gleechi, Invisense, Revibe Energy, Swedish Algae Factory

Samt årets alla rookies: Annotell, Betterwealth, BLB Industries, Cake, Candela Speed Boat, Chromaway, Everdrone, Fossid, Graphmatech, Mavenoid, Monivent, Myvox, Natural Cycles, Radinn, Sally R, Stravito, Swegan, Tendo, Vultus, Xenergic, Zeropoint Technologies.
 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  41
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  412