Daniel Troedsson. Foto: Alelion.

Apr 13, 2018

Svenska batterifabriken tecknar kontrakt med Toyota globalt


Är sedan tidigare leverantör av litiumjonbatterier till den europeiska delen av Toyotas truckverksamhet och det ingångna avtalet är ett första steg mot att börja leverera batterier även till Toyota Material Handlings truckar på övriga marknader. 

Alelion Energy Systems AB (publ) har tecknat ett ramavtal med japanska Toyota Industries Corporation, TICO, moderbolaget i industrikoncernen Toyota. 

Toyota Material Handling, TMH, är marknadsledare inom truckar och andra fordon för materialhantering och säljer sina produkter globalt under varumärkena Toyota, Raymond, BT och Cesab. Under 2016 sålde bolaget globalt 239 000 truckar och omsatte drygt 70 miljarder svenska kronor. Alelion har levererat litiumjonbatterier till de truckar som tillverkas inom den Europeiska delen av TMH, Toyota Material Handling Europe, sedan 2011. Alelion är också fullvärdig servicepartner till TMH Europe.

Det nu ingångna avtalet är ett resultat av det mångåriga samarbetet med TMH Europe och innebär att Alelions litiumjonbatterier utvärderas för ett eventuellt användande i truckar som produceras även för övriga av TMH:s globala marknader.

Alelion har tidigare informerat om att bygga Sveriges första fabrik för storskalig produktion av litiumjonbatterier för industrifordon. Fabriken kommer att ligga mitt i fordonsklustret på Hisingen i Göteborg och beräknas stå färdig under det tredje kvartalet 2018.

Stora miljöfördelar
Litiumjonteknologin är den dominerande teknologin när allt fler fordonssegment går över från fossil till elektrisk drift och förekommer i elektrifierade fordon såsom truckar, bilar, bussar och lastbilar. Inom truckindustrin pågår en övergång från bly-syrabatterier till litiumjonbatterier där litiumjonbatterier har flera fördelar ur ett miljöperspektiv jämfört med bly-syra. Förutom att de inte innehåller bly, eller bildar explosiv vätgas när de laddas, har litiumjonbatterier betydligt högre energieffektivitet vilket leder till lägre utsläpp av koldioxid.
    Annons
  • Komplett och helautomatiserad spårbarhetsetikettering

    Upptäck vår kompletta och tillförlitliga etiketteringslösning för kretskort som ger möjlighet att automatisera spårbarheten och samla in smarta tillverkningsdata från produktionslinjer för ytmonterade komponenter.
    69
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT