Foto: Svenska Aerogel.

Feb 12, 2019

Svenska Aerogel planerar 3-skift i ny produktionslina


Svenska Aerogel i Gävle ökar kapaciteten betydligt i den nya produktionslinan som kommer att tas i bruk halvårsskiftet 2019.

MPP 2019 är den första av 4 planerade tillverkningsmoduler som skalar upp kapaciteten. Fullt utbyggd kommer den unika anläggningen i Gävle att kunna producera 1000 ton/år.

Master Pilot Plant (MPP 2019) är den första av 4 moduler i den industriella produktionen av Quartzene. Inledningsvis kommer den nya linan att bemannas i 3-skift med en volymkapacitet på 225 ton per år. Därefter kommer övriga moduler att utvecklas efter behov för att nå en fullt optimerad process för 1000 ton Quartzene per år. Moduldesign skapar förutsättningar för att balansera investeringar, kassaflöde och en fortsatt teknikutveckling.

-När vi nu kommer att kunna producera betydligt större volymer Quartzene får vi också möjlighet att optimera vår process. Det gör att vi kan minska ledtider och förbättra leveranssäkerhet mot våra kunder, säger Nestor Wallberg, produktionschef på Svenska Aerogel.

Svenska Aerogels kunder finns till största delen utanför Sverige och bolaget har därför valt en modulbaserad layout för att producera Quartzene. Det skapar flexibilitet och gör det möjligt att effektivisera genom att bygga upp anläggningar i nära anslutning till kunderna. Det ligger helt i linje med Svenska Aerogels ambitioner att arbeta för en hållbar utveckling i hela tillverkningskedjan genom t ex minskade transportkostnader.

-Vi är så flexibla att vi kan täcka marknadens behov genom att skräddarsy produktionsmodulerna och placera dem på kundernas anläggningar i framtiden, säger Tor Einar Norbakk, vd Svenska Aerogel.

Svenska Aerogel har utvecklat Quartzene, nästa generations aerogel. Quartzene är ett tillsatsmaterial för produkter inom termisk isolering, färg och ytskikt och filtrering.
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  202
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  121
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT