Fureho

Teamet bakom Fureho: Fredrik Winberg, Prarthanaa Khokar och Nandan Khokar. Foto: Innovatum.

Jul 1, 2020

Svensk 3D-komposit ska spara miljoner till rymdindustrin


Västsvenska Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller.

I rymden innebär varje uppskjutet kilo en kostnad på omkring 20 000 – 50 000 euro. Det västsvenska startupbolaget Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller och ska spara mångmiljonbelopp inom rymdindustrin. Nu antas Fureho till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC vid Innovatum Startup i Trollhättan.

De närmsta åren förväntas kommersiella företag placera ut hundratals satelliter i rymden. Furehos material kan ersätta vissa metalldelar i satelliterna och minska vikten med upp till 50 kilo per kommunikationssatellit. Det skulle innebära en stor positiv miljöpåverkan och en kostnadsbesparing på cirka 1 - 2,3 miljoner euro per satellit.

– Användningsområdet inom rymdindustrin är brett och det finns stora vinster att göra. Inte enbart när det gäller viktbesparing. Materialet kan också ersätta metalldelar i elektroniksystem och därmed förhindra överhettning. Detta eftersom det leder bort den genererade värmen tredimensionellt, säger medgrundaren Prarthanaa Khokar.

Har testats inom motorsport och flygindustrin
Det tredimensionella kompositmaterialet tillverkas i form av måttanpassade paneler och block som är förstärkta med så kallade Noobed 3D Fabrics bestående av fibrer som kol, keramik och glas. Materialet har testats inom bland annat motorsport och flygindustrin.

– En utmaning inom flygindustrin är de temperaturväxlingarna som sker under en flygning. När metalldelar utsätts för stora temperaturskillnader på kort tid är risken stor att materialet vidgas, vilket kan medföra problem och risker. Vårt material minskar de riskerna. Dessutom har det hög motståndskraft mot delaminering, säger Prarthanaa.

Antagna till nationella rymdinkubatorn
Fureho som ingår i Borås INK, antas nu också till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC för att få stöd och pengar till att vidareutveckla produkten.

– Det känns otroligt spännande att landets ledande rymdexperter ser stora möjligheter med vårt material! Inträdet i ESA-BIC ökar våra möjligheter. Nästa steg för Fureho blir nu att vi ska jobba vidare med de termiska aspekterna av materialet, avslutar Prarthanaa.

– Fureho består av ett väldigt starkt team med erfarenhet av att leverera effektiva kompositmaterial i andra branscher. De har en intressant teknik med potential att göra stor skillnad inom rymdindustrin, säger Sammie, affärscoach vid ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan. 

ESA BIC Sweden startades 2016 på initiativ av Rymdstyrelsen och European Space Agency (ESA). Inkubatorn drivs av Innovatum Startup i Trollhättan, Arctic Business Incubator i Luleå och Uppsala Innovation Centre. Fureho kommer de närmsta åren att få stöd via Innovatum Startup i Trollhättan. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT