Per Hidesten. Foto: Industriarbetsgivarna.

Apr 24, 2019

Svensk basindustri halkar efter


Svensk basindustri har inte tillräckligt bra förutsättningar jämfört med konkurrentländerna. En rad faktorer gör att Sverige halkar efter.

Den svenska basindustrin stagnerar och produktionsvärdet minskar. Den här trenden måste vändas – det finns miljarder att tjäna om basindustrin kan växla upp. Det visar en ny rapport från Industriarbetsgivarna som presenteras på onsdagen.

Svensk basindustri är effektiv och ligger i global framkant när det gäller ekologisk hållbarhet, men basindustrierna hämmas i sin ambition att växa. Långa och dyra tillståndsprocesser, höga arbetskraftskostnader och svårigheter att rekrytera rätt kompetens bidrar till att basindustrin i Sverige halkar efter.

I en ny rapport ”Från stagnation till renässans för basindustrier – vilken väg väljer Sverige” visar samhällsdebattören och forskaren Nima Sanandaji att basindustrin i Sverige har minskat sitt produktionsvärde med 7 procent under åren 2005 till 2017.

Under samma period har länder som Finland, Tyskland och Österrike lyckats växla upp. I Finland steg produktionsvärdet med 5 procent, i Tyskland med 7 procent och i Österrike med 13 procent under samma period.

– Det är allvarligt att Sverige halkar efter. Det visar att basindustrin inte har tillräckligt bra förutsättningar i Sverige jämfört med sina konkurrentländer och det förlorar alla på. En stor del av våra skatteintäkter och arbetstillfällen genereras av basindustrin, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.

Kunde svensk basindustri växla upp från dagens stagnation och öka produktionsvärdet likt Finland skulle ett ackumulerat produktionsvärde på nästan 500 miljarder kronor skapas mellan åren 2018 och 2030. Når utvecklingstakten upp till Österrikes nivå skulle ett ökat produktionsvärde på drygt 810 miljarder kronor skapas under samma period.

­­­– Detta är självklart beräkningar, men är inte orealistiskt, säger Per Hidesten.

För att svenska basindustrier ska kunna växa krävs både tydliga och ambitiösa näringspolitiska målsättningar och gynnsamma förutsättningar. De länder som lyckas hålla kostnadstrycket nere presterar bättre och deras industrier är mer konkurrenskraftiga.

– Svensk basindustri behöver en kostnadskontroll. Arbetskraftskostnaderna i Sverige är bland de högsta i världen. En tydlig nedväxling av löneökningstakten och ökad produktivitet krävs för att basindustrin ska återfå internationell konkurrenskraft, avslutar han.

Rapporten presenterades i ett seminarium i riksdagen den 24 april kl. 11.45. Medverkande: Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S), Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot och ordförande i näringsutskottet (M), Camilla Brodin, riksdagsledamot (KD), Helena Lindahl, riksdagsledamot (C), Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden, Henrik Sjölund, vd och koncernchef Holmen, rapportföraren och forskaren Nima Sanandaji samt Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
 • Jul 15, 2019

  3D-printa med månstoft

  Nyheter Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft
  6
 • Jul 11, 2019

  Högskolan Väst utbildar fler tekniker än nånsin

  Nyheter På nationell nivå har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst – 1,5 procent fler än för ett år sedan. Högskolan Väst följer trenden vad gäller antagningen av programstudenter. Fler studenter än någonsin är antagna på Tekniskt basår. - Mycket glädjande att fler får en möjlighet att komma in på det tekniska fältet, säger Jan Theliander, prorektor.
  49
 • Jul 11, 2019

  BillerudKorsnäs först med produktion av pappersbatteri

  Nyheter BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.
  97
 • Jul 10, 2019

  Saab får stororder från Försvaret för tekniskt stöd till Gripen

  Nyheter Saab har fått en beställning från Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) på fortsatt tekniskt stöd till vapen och yttre last på Gripen. Ordervärdet uppgår till MSEK 142.
  34
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12