GC2220 är en CVD-belagd, sintrad hårdmetall med gradienter som är speciellt utformad för medelgrov finbearbetning till grovsvarvning vid stabila förhållanden där det krävs högre slitstyrka. Foto: Sandvik Coromant.

May 11, 2017

Svarvsorten som tar itu med plastisk deformation


Bättre skärlivslängd och produktivitet i applikationer med rostfritt stål.

Sandvik Coromant, experten på skärverktyg och verktygssystem, har lanserat ett speciellt svarvskär som är optimerat för rostfritt stål och som ger bättre produktivitet, längre verktygslivslängd och högre maskinutnyttjande. GC2220 är mycket användbart för tillverkare av pumpar och ventiler och för mekaniska verkstäder i allmänhet, framförallt de som servar flygindustrin, fordonsindustrin och olje- och gasindustrin.

Som en lösning på vanliga utmaningar vid svarvning av rostfritt stål har GC2220 tagits fram för att ge högre motstånd mot plastisk deformation och ge bättre eggsäkerhet. Plastisk deformation inträffar när verktygsmaterialet blir för mjukt, oftast på grund av höga skärtemperaturer. Om en tillverkare endast kan bearbeta två komponenter innan skäret måste bytas på grund av plastisk deformation, blir både produktiviteten och lönsamheten lidande.

GC2220 är en CVD-belagd, sintrad hårdmetall med gradienter som är speciellt utformad för medelgrov finbearbetning till grovsvarvning vid stabila förhållanden där det krävs högre slitstyrka. Inveio-beläggningen från Sandvik Coromant används för att skapa en enkelriktad kristallorientering i aluminiumoxidlagret, vilket ger högre nivåer av slitstyrka och längre skärlivslängd.

Den här avancerade och äganderättsligt skyddade teknologin stöds av en inre pelarformad MT-TiCN-beläggning som är hård och står emot abrasiv förslitning. En extra fördel med längre skärlivslängd är att mekaniska verkstäder kan minska sina skärverktygslager.

De kunder som kan dra nytta av den här nya sorten är framförallt tillverkare som utför utvändiga och/eller invändiga svarvarbeten i austenitiskt rostfritt stål och rostfritt duplexstål som t.ex. pumphus, axlar, skaft, tätningar, ventiler och flänsar. Andra material där GC2220:s egenskaper innebär en fördel är bland annat martensitisk rostfria stål och stål med låg kolhalt.

”Med hjälp av bästa praxis-baserade råd bör kunderna välja största möjliga nosradie och alltid använda skärvätska för att minska gropförslitning, strålförslitning och plastisk deformation”, säger Bimal Mazumdar, produktchef för svarvning hos Sandvik Coromant. ”Dessutom ska man välja en speciell skärsort för rostfritt stål för att öka både skärlivslängden och produktionen.”

GC2220 finns för CoroTurn® 107-skär, som är utformade för invändig och utvändig svarvning av små eller slanka komponenter, CoroTurn® TR för utvändig profilsvarvning och T-Max® P för allmän svarvning.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT