svarvmekano

Fredrik Gordon (t.h.) granskar tillsammans med Marek Janukiewiez från Stenbergs ännu en precisionstillverkad detalj. Foto: Svarvmekano.

Jan 30, 2020

Legoreportaget: På Svarvmekano är det lätt att göra rätt


Kärnverksamheten är skärande bearbetning i metalliska material, framförallt krävande bearbetning i rostfritt och noggrannheten sträcker sig utanför produktionsprocessen.

– Kuggbearbetning är fortfarande en viktig del i verksamheten, säger Fredrik Gordon, vd på Svarvmekano i Malmö.

Kugghjul har gått som en röd tråd genom Svarvmekanos historia och verksamheten har anor sedan hundra år.

Det är inte dåligt för ett företag som firar 60 nästa år...

Förklaringen är Håkanssons Kugghjul, ett företag som levde upp till namnet och följaktligen var helt fokuserat på kugghjulstillverkning. Det startades 1921.
Svarvmekano bildades av Kjell Nilsson 1960. Knappt 20 år senare köpte han Håkanssons Kugghjul.

– Fram till förra året var Håkanssons Kugghjul en avdelning i Svarvmekano, då vi avyttrade kuggmaskinerna i samband med att vi flyttade företaget, berättar Fredrik Gordon.

Kompetensen har vi kvar och den tekniska kapaciteten för kuggbearbetning inkluderas i kommande maskinköp.
Den långa kugghjulshistorien till trots är det en ganska liten del av det man sysslar med på Svarvmekano idag.

– Kärnverksamheten är skärande bearbetning i metalliska material, men vi har framför allt riktat in oss på krävande bearbetning i rostfritt, ofta med den svåra kombinationen av hög precision och fina ytkrav. Många detaljer har antingen eller, men när man kombinerar de faktorerna får man ytterligare en dimension svårighet.

De kombinerade kraven finns exempelvis i livsmedelsindustri, medicinteknik och pumpindustri, där detaljerna kommer i kontakt med olika media som, kan vara aggressiva och där man har höga krav på certifikathantering och så vidare.

Därför sträcker sig noggrannheten hos Svarvmekano utanför produktionsprocessen.
– Alla kunder har inte spårbarhetskrav, men vi försöker upprätthålla en standard där vi har koll på alla certifikat som finns.
– Du kan ju vara en duktig producent, men du måste också ha koll på mätprotokoll, certifikathantering, förpackningssätt etcetera. Det är en helhet.

Automatisering - fler robotceller på gång

Svarvmekano har följt den tekniska utvecklingen och uppdaterat och uppgraderat sin maskinpark löpande för att inte tappa teknisk höjd och för att hela tiden ligga i framkant.
– När det begav sig var det ju konventionella maskiner och i takt med utvecklingen introducerades cnc-maskiner. Vi har ett par konventionella maskiner kvar, men det är ju mer för att vi ska kunna tillverka en enkel pinne till en fixtur till exempel. All produktion sker nästan uteslutande i styrda maskiner.
Och här är automationsgraden också hög. Det har den varit sedan man 2017 installerade de två första automationscellerna.

– Maskinerna är betjänade av olika automatiseringslösningar; robotar, stångmagasin, pallettpooler och så vidare.
Svarvmekano har för närvarande fyra betjäningsceller i produktion, men i investeringsplanen finns ytterligare tre.

– I samband med att vi flyttade förra året ritade vi in och platsgjorde för fler robotceller vid maskinerna.
– Vi deltar i Robotlyftet och jag hoppas vi ska komma till ett avslut i första kvartalet 2020.
I verkstaden står 14 styrda maskiner; sju svarvar och sju fräsar. De flesta, eller tio av dem, är Okuma-maskiner.
– Vi har ett stort samarbete med Stenbergs i Jönköping. Vi ska bland annat följa med till Japan snart för att titta på produktionen. Det gäller att hålla sig á jour med vad som händer. Man kan inte ha all teknik i huset, men det är viktigt att veta hur de världsledande jobbar inom de här segmenten och hur de ser på framtiden.

Stort flyttprojekt

Att flytta en verksamhet som denna är inte gjort i en handvändning. Men det gjorde Svarvmekano ändå förra året.
– Det är en stor apparat, naturligtvis, men det ger också många fördelar, säger Fredrik Gordon.

– Vi fick en helt ny möjlighet att anpassa vår verksamhet till rådande och samtida omständigheter; vi kunde gjuta om golv, skapa en bättre logistik med bättre flöden i fabriken och skapa möjligheter att expandera.

– Många faktorer låg bakom beslutet som vi tog 2016, planerade för 2017 och satte i verket 2018.
– Vi la mycket kraft på att se till att det skulle bli lätt att göra rätt och ha bra flöden. Bland annat installerade vi ett centralt skärvätskesystem med en pump som trycker ut vätskan till centrala punkter varifrån man tar skärvätskan direkt till maskinerna. Det ger bättre blandning, snabbare påfyllningsprocess, mindre spill och mindre tidåtgång.

Digitalisering

– När det gäller digitalisering tycker man alltid att man ligger efter, säger Fredrik Gordon. Trots att vi jobbat i digital miljö ganska länge.
– Exempelvis har vi haft uppkopplat verktygsskåp sedan 2012, ett Matrix Maximed 688 platser. Det har vi dessutom beslutat att bygga ut med ytterligare totalt nästan 500 platser.
– Vi utnyttjar affärssystemets möjligheter att sprida information och koppla ihop allt centralt, med ritningar, instruktioner, beredningar, stämplingar och så vidare.

– Förinställningsutrustning har vi jobbat länge med. Här har vi möjlighet att koppla upp den mot maskinerna för att få in värdena direkt. Vi har inte gjort det än, men vi har iklätt oss möjligheten att använda de här digitaliseingsmiljöerna.
– Man ska göra det lätt att göra rätt som sagt, säger Fredrik Gordon.

Full fart framåt

För att vara en man som för 14 år sedan kom in i metallbranschen från plastbranschen, måste man säga att Fredrik Gordon har väldigt bra koll på hur processerna i en verkstad med skärande bearbetining i metall fungerar och hur man dessutom får den att fungera bra.

– Jag började på företaget 2005 och 2011 öppnades en möjlighet att köpa bolaget från den förra ägaren.

Sedan 2018 ägs bolaget av Fredrik Gordon och investmentbolaget Falkess.

Idag omsätter Svarvmekano omkring 45-47 miljoner. En siffra som har möjligheter att växa i ett företag som ligger i framkant, hänger med i teknikutvecklingen och anammar automatisering och digitalisering på ett eftertänksamt, planerande och intelligent sätt.

Men nu pratas det med allt större bokstäöver om en avmattning i konjunkturen. Hur ser det ut hos Svarvmekano i malmö?
– Vi känner av en dämpning i konjunkturen, säger Fredrik Gordon. Dock är det så att de huvudområden vi jobbar mot har en ständig tillväxt. Det är ingen garanti för att det alltid går bra, men vi verkar i en miljö som ständigt växer och därför blir det inte lika ryckigt som det kan vara i andra branscher.

– Jag ser med stor tillförsikt på framtiden för vår verksamhet och vår typ av verksamhet, slutar Fredrik Gordon. Vi har genom våra åtgärder fått möjlighet att addera och har adderat nya kundsegment och kunder det senaste året och även om konjunkturen mattas har vi möjlighet att ta nya projekt och på så sätt upprätthålla en hög nivå.
 • Apr 8, 2020

  Clemondo tecknar miljonkontrakt

  Affärer Den svenska kemikoncernen har redan ökat produktionstakten. Svensktillverkat innebär bland annat leveranssäkerhet, menar kunden.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  35