Foto: Volvo.

May 28, 2020

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt


I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.

I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning.

Så vad visar då trenden enligt enkäten? Ja, på den producerande sidan har bolagen som delvis producerar ökat från 83,6% v20 till 87,8% i v22. De som producerar fullt har ökat från 9,5% till 11%. Företagen som står helt stilla har således minskat. Även på konsultsidan har bolagen förbättrat sin beläggning. 22% har fullbeläggning v22 mot v20 då samma siffra låg på 17,7%. 75,6% uppger att de har delvis beläggning jämfört med tidigare 65,9%.

”Det är härligt att se att utvecklingen, om än väldigt långsamt, i alla fall går åt rätt håll” säger Fredrik Sidahl, VD på FKG. ”Det visar på att vi pushar för rätt saker och förhoppningsvis ger det också lite hopp till dem som fortfarande har svårt att se en vändning”.

Enkäten visar också en svag minskning av behovet av permittering i framtiden, där vi gått från 83% i v20 till 75,7% i v22. Dessvärre slås detta ut av att en något högre andel planerad varsel, där 5% fler av de svarande v22 jämfört med v20 svarade Ja på frågan om de har börjat varsla eller om de under de närmsta två veckorna kommer varsla personal.

”Siffrorna om varsel är verkligen jättetråkiga” säger Gabriella Virdarson, Kommunikatör på FKG. ”Tyvärr kan vi nog förvänta oss en ytterligare ökning här – innan det vänder”.

Denna enkät är ställd till FKGs medlemsföretag och andra intressenter och svarsfrekvensen brukar ligga någonstans mellan 100-200 svar. Svaren ska ses som en indikation, de är inte statistiskt säkerställda, säger FKG i deras kommunikation, då det finns en risk att samma företag har svarat genom flera olika personer.

Källa: FKG.

Läs mer hos FKG

FKGLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT