Sven Karlsson, Swerea IVF, avd. Keramer. Foto: Aliaxis.

Jun 7, 2018

Succé för Aliaxis keramikseminarium i Stockholm


Den 23 maj arrangerade Aliaxis Utilities & Industry ett seminarium med temat Högpresterande keramer i Stockholm på Scandic Sjöfartshotellet.

Sedan 2003 arrangerar Aliaxis årligen sådana seminarier i Sverige, Danmark och Norge för befintliga och potentiella kunder. Dessa seminarier har under åren blivit en succé och årets seminarium i Stockholm lockade ca 30 besökare från både stora och små företag, såväl utvecklings- som produktionsbolag och branschorganisationer.

Föredragen från Aliaxis Utilities & Industry och systerföretaget Friatec, som båda ingår i den globala Aliaxis-koncernen inleddes med en introduktion om keramer och hur dessa framställs. Sedan följde en föreläsning om den material- och produktutveckling som sker hos Friatec samt exempel på nya spännande produkter och applikationer från det egna keramprogrammet. Dessutom inbjöds Aliaxis’ partners och kunder att hålla presentationer och själva berätta vilken framstående roll Aliaxis’ keramiska produkter spelar i deras anläggningar och system och hur viktiga dessa keramer är för funktionen. Bl.a. fick åhörarna lyssna på:

Som oberoende keramisk branschorganisation var Swerea IVF, avd. keramer representerade. Det berättades om nya trender, applikationer och möjligheter inom keramområdet. Även aktuell marknadsinformation presenterades, som var både intressant och spännande.

Entech AB som ligger i södra Sverige tillverkar industriella högtemperaturugnar och delade med sig av sin kunskap om användningen av keramiska rör, plattor m.m. i höga temperaturer. Mycket värdefull information bl.a. om hur snabbt man kan gå upp i temperatur för olika keramiska material serverades.

Sentech AS samarbetar med Aliaxis sedan år 2000, då utvecklingsarbetet av keramiska kapacitiva sensorer för subsea-användning under mycket höga tryck påbörjades. De keramiska sensorhusen testas för 1 000 bar och 1 000 Volt. Sentechs mätinstrument skulle inte fungera utan denna produkt. Som en spinn-off på detta har Aliaxis och Sentech startat ett utvecklingssamarbete för 8 år sedan betr. högspännings- och högtrycksgenomföringar. Detta har resulterat i en keramisk högtrycksgenomföring för högspänning som bl.a. klarar mycket höga testtryck på t.ex.1 550 bar.

Kanthal AB från svenska Hallstahammar berättade om avancerade keramer för produktion av värmeelement för sintring av andra keramiska high-tech produkter. I keramiska dysor framställs produkter i deras material Kanthal super.

Som ett komplement till Aliaxis’ keramiska produkter och material som marknadsförs under det välkända varumärket FRIALIT-DEGUSSIT, kan Aliaxis även erbjuda högkvalitativa keramiska kullager och rullager (både som fullkeramiska och hybridlager) i samarbete med deras lagerkonsult från Experience in Bearings. Givetvis var denna samarbetspartner också med på seminariet och höll en intressant presentation om dessa produkter, dess fördelar och intressanta applikationer i extrema miljöer.

Sveriges Professor i Mikrovågsteknik P-O Risman berättade att Aliaxis’ keramiska oxidkeramer har mycket speciella elektriska och mekaniska egenskaper som lämpar sig för högvärdiga mikrovågsfönster och högfrekvensfilter. Man hittar även andra tillämpningar inom industrin i t.ex. anläggningar för accelerering av pharmaceutiska processer, uppvärmningssystem, sensorer och analysinstrument. Utveckling av nya banbrytande keramiska material med andra önskvärda egenskaper för ännu mer avancerade användningsområden är på gång.

Mingel med gäster.

Mingel med keramiska produkter.

Bland åhörarna kunde man finna representanter från mindre och medelstora utvecklings- och produktionsföretag samt stora företagskoncerner. Det blev för alla en mycket intressant och informationsrik dag! Seminariet avrundades med en gemensam båttur och middag på på Fjäderholmarna, där alla deltagare hade möjlighet att utbyta erfarenheter inom och utanför sin bransch med Aliaxis, Friatec, deras partners och andra kunder. Dessutom visade Stockholm vädermässigt upp sin bästa sida vilket fulländade denna dag.

För mer information om Aliaxis’ keramiska produkter eller kontaktinformation till de nämnda företagen, kontakta VD Cornelia F. Sundberg på Aliaxis Utilities AB, www.aliaxis-ui.se.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    12