trangia

Foto: Trangia.

Nov 18, 2020

Svensktillverkat en framgångsfaktor för årets julklapp


I Jämtland tillverkas vårt svenska klassiska stormkök Trangia - ett företag som går mot rekordomsättning under 2020.

I spåren av coronakrisen accelerade utomhustrenden kraftigt under 2020. Besöken på våra svenska vandringsleder och fjälltoppar slog nya rekord då semester blev svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. Så skriver HUI Research som varje år utser Årets julklapp och som i år utsett stormköket till årets julklapp.

Även detaljhandelns försäljningssiffror visar att svenskarna verkligen har fått upp ögonen för friluftsliv under 2020. Medan flera av handelns delbranscher har haft det tufft har sporthandeln vuxit starkt under året, och outdoorbutikerna har på flera håll slagit nya försäljningsrekord.

Rekordvolymer i Trångsviken

Ett företag som defintivt känt av trenden är Trangia AB i Trångsviken i Jämtland. Och när man säger stormkök så är nog många som tänker på vårt eget svenska stormkök - Trangiaköket. Med snart 100 år på nacken har aluminiumkärlstillverkaren Trangia tillverkat stormkök sedan 50-talet, när svenskarna började åka på campingsemester.

-Vi har aldrig haft de här volymerna tidigare, säger Trangias vd Magnus Rydell till Svensk Verkstad. För 2020 landar vi nog på en omsättning över 90 miljoner kronor, att jämföra med 63 miljoner för 2019. Cirka 70 procent av vår produktion går på export. Vi har gått från 32 anställda till 60 under det här året.

Kvalitet, support och korta ledtider mer värt än sista kronan

-Svensktillverkat är helt klart en framgångsfaktor för oss, säger Magnus, och att vi har en rationell produktionsprocess.

-Vi har egen tillverkning här i Trångsviken. När vi tittar på underleverantörer är det närhetsprincipen som gäller. Vi tittar i första hand lokalt, Östersund, Jämtland, därefter i Sverige och i sista hand Europa. Vi vill ha närhet till våra underleverantörer. Kvalitet, support och korta ledtider är mer värt än den sista kronan. Vi har flera duktiga svenska underleverantörer.

-Plåten vi anväder tillverkas i Ungern eller Italien, av den enkla anledningen att det är där de dimensioner vi behöver tillverkas, men vi går via svenska distributörer. Vi köper in råvaror och sedan producerar vi här. Plastdetaljer köper vi in från svenska underleverantörer.

-Vår rationella produktion har gjort att vi inte är så utsatta för konkurrens från låglöneländer. Vi har många specialtillverkade maskiner, som betjänas för hand, men som har korta cykeltider. Vi har även några robotceller.

-Man kan säga att cirka 20 procent av kostnaden utgörs av arbetsinsats och 40 procent materialkostnad.

2020 blir alltså ett rekordår för Trangia. 

-Vi arbetar redan 3-skift plus helger, säger Magnus. Mycket tid läggs nu på att ytterligare höja kapaciteten. Detta sker både genom övertid och ytterligare nyanställningar.

-Jag ser nu fram emot ytterligare anställningar i produktionen samt att hitta en rutinerad produktionschef som vill vara med på Trangias tillväxtresa, säger Magnus avslutningsvis.

  • Nov 25, 2020

    Industrins reformagenda överlämnad idag

    Nyheter 12 reformpunkter överlämnade till näringsminister Ibrahim Baylan - så ska Sverige senast år 2025 rankas som ett av världens fem mest konkurrenskraftiga länder.
    23
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT