VBN

Stor borr med kanaler för skärvätska, gjord i Vibenite®, Diam.=40mm, Längd=220mm. (Notera att detta är en borr för demonstration, och att den därför inte slipats fullt ut i borrspåret.) Foto: VBN Components AB.

Sep 10, 2019

Stor lansering för svenska VBN Components på EMO Hannover


Ställer ut 3D printad hårdmetall.

För Uppsalabaserade VBN Components blir utställningen EMO i Hannover den stora lanseringen för den patenterade legeringen Vibenite® 480. Som enda företag i världen 3D-printar VBN fullt funktionella komponenter i hårdmetall med EBM-teknologi.

I december 2018 offentliggjorde VBN Components att de kan 3D-printa hårmetall med ett karbidinnehåll på 65 %, vilket är unikt inom additiv tillverkning och anses ”omöjligt” av vissa. Företaget har sedan dess fått stor uppmärksamhet och har mer än dubblat antalet unika besökare på hemsidan. Nästa steg blir att visa upp Vibenite® 480 på mässan EMO i Hannover, Tyskland, 16-21 September, i samlingsbåset ”Additive Manufacturing Circle”, Hall 9. VBN kommer hålla föredrag i serien “Expert talks”, den 18 September kl. 11:00 och den 20 September kl. 14:00. Innovationen har omskrivits på EMOs hemsida som en av mässans viktigaste nya teknologier.

Vibenite® 480 baseras på metallpulver som tillverkats genom storskalig, industriell gasatomisering. Detta minimerar både kostnader och miljöbelastning. Det nya materialet kombinerar segheten från pulvermetallurgiska snabbstål (PM-HSS) med värmetåligheten från hårdmetaller (eng. cemented carbides) och därför har denna nya materialgrupp fått namnet hybridkarbid (eng. hybrid carbide). Karbiderna är små och jämnt fördelade, vilket ger en struktur med högre seghet än hos traditionella hårdmetaller. Långvarig värmehårdhet har mätts upp till 750° C för detta korrosionsbeständiga material, som har en hårdhet på ~66 HRC.

-EMO Hannover är ett perfekt event för att visa upp vår teknologi. Vi kommer träffa experter inom metallbearbetning från olika delar av världen och diskutera hur vår 3D-printade hårdmetall kan förbättra prestanda i komponenter och i produktion överlag, säger Ulrik Beste, Teknisk Chef och en av grundarna på VBN Components AB.

Innovationen möjliggör snabb produktutveckling av komponenter som snäckfräsar och bergborrar; under loppet av ett par månader kan du skapa en produkt med högre nötningsmotstånd, nya geometrier eller reducerad vikt. Eftersom produktionsmetoden inte begränsas av maskinbearbetning, pressning eller sintring, är det endast fantasin som sätter gränserna. Effektiviteten i 3D-printing gör också metoden långt mer miljövänlig än traditionella metoder.

I Vibenite®-portföljen finns idag fem material, snabbstål samt hårdmetall, med hårdheter mellan 58–72 HRC. Precis som de andra materialen är hårdmetallen patenterad, tillverkningsprocessen inkluderad. Den är nischad både mot applikationer där stål normalt används, men där effektiviteten i produktionen kan öka vid byte till hårdmetall, samt mot applikationer i hårdmetall med komplex geometri.

I praktiken betyder detta att metallskärande verktyg som idag framställs genom bearbetning av stålstång skulle kunna ersättas av hybridkarbiden, med följden att verktygen sedan kan köras mycket fortare tack vare ökad värmetålighet. Vid 3D-printning av Vibenite® 480 kan man, utöver komplexa former, också producera mycket större delar i ett och samma stycke, än med traditionell hårdmetallteknik. Detta ökar användningsområdet och gör det även lätt att framställa prototyper; det går att printa 1, 10 eller 1000 detaljer från samma eller olika ritningar.

VBNLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Reportage

    8 trender inom 3D-print

    Additiv tillverkning, även kallad 3D-printing, har funnits ganska länge vid det här laget, men det är först på senare år som den verkligen fått fart. 
    181