Volvo Lastvagnar.

Mar 4, 2021

Start för serieproduktion av Volvo Lastvagnars nya generation av tunga lastbilar


Fokus har varit att förbättra förarmiljön, säkerhet och lastbilarnas produktivitet,

Volvo Lastvagnars nya generation av tunga lastbilar – Volvo FH, FH16, FM och FMX – börjar nu serieproduceras i Volvos tillverkningsfabriker i Sverige, Belgien och Ryssland.

– Vi är mycket glada att våra nya lastbilar snart kommer att nå våra värdefulla kunder. Alla fyra lastbilsmodeller har utvecklats med ett starkt fokus på att förbättra förarmiljön, säkerhet och lastbilarnas produktivitet, allt för att göra dem ännu mer effektiva än sina föregångare, säger Roger Alm, VD Volvo Lastvagnar.

Volvo FM och Volvo FMX har en helt ny hytt med upprätta A-stolpar som ger förare upp till en extra kubikmeter rymd och ökat ljus inne i hytten. Sikten för föraren har också förbättrats på alla modeller genom möjligheten att lägga till en dödavinkelkamera på passagerarsidan som förbättrar sikten genom att visa en kameravy över frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Andra viktiga förbättringar är den nya digitala instrumentdisplayen och möjligheten att välja till adaptivt helljus som stärker säkerheten ännu mer i Volvo FH och Volvo FH16. Nya Volvo FH och FM kan också skräddarsys för att åstadkomma betydande sänkning av bränsleförbrukning och miljöpåverkan. För Volvo FH med I-Save har Volvo Lastvagnars produktutvecklare förbättrat bränsleekonomin ytterligare.


Roger Alm Vd Volvo Lastvagnar.

– Vi är stolta över den betydande investeringen i dessa fyra nya modeller, vilka kommer att bidra mycket till både högre säkerhet på vägarna och ännu lägre miljöpåverkan. Att lansera ett helt nytt lastbilsutbud kräver en kraftsamling av våra ingenjörer såväl som ett större lagarbete tvärsöver hela Volvos organisation, inklusive våra underleverantörer, vilket gör den här produktionsstarten extra speciell för alla inblandade, särskilt med tanke på det utmanande år vi har bakom oss, berättar Roger Alm.

För att förstärka Volvo Lastvagnars satsning på hållbara transportlösningar, har nya Volvo FH, FM och FMX även utvecklats för batterielektriska drivlinor där serieproduktionen startar under 2022.

– Det här innebär att våra kunders övergång till fossilfria transporter blir sömlös, i och med att de kan fortsätta att köra sina favorit-Volvolastbilar, säger Roger Alm.

Den tunga lastbilsserien som lanserades ursprungligen i Europa förra året, har mottagit stort intresse från kunder, med över 12 000 ordrar 2020. Lanseringen och försäljningen fortsätter under 2021 på marknader utanför Europa.

Lastbilarna kommer inledningsvis att tillverkas vid Volvo Lastvagnars fabriker i Tuve utanför Göteborg, Gent i Belgien och Kaluga i Ryssland. Monteringsfabriken i Tuve är först ut med produktionsstart i mars 2021.

Förberett länge för de nya Volvo lastbilarna

– Vi har förberett den här starten länge och har jobbat tillsammans för att tillverka fantastiska produkter. Personalen i Tuvefabriken ser verkligen fram emot att dra igång och leverera de helt nya premiumlastbilarna med högsta kvalitet till våra kunder, berättar Martin Folin, t f fabrikschef på Tuvefabriken.

De nya lastbilarna erbjuder ett utbud av olika hyttmodeller och kan optimeras för en hel mängd olika applikationer. Som alltid har Volvo Lastvagnar haft stort fokus på att utveckla förarnas andra hem; vilket det ofta fungerar som för fjärrlastbilar. I lastbilar som kör regionala transporter tjänar hytten ofta som det mobila kontoret, medan hytten för anläggningslastbilar är det robusta och praktiska verktyget.

Förarsikt, komfort, ergonomi, ljudnivå, manövrerbarheten och säkerhet har varit i fokus för de nya lastbilarna. De har även fått en exteriör uppgradering för att spegla de nya innovationerna. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT