Sintercast

Feb 19, 2020

Starkt resultat för SinterCast


Serieproduktionen ökade med 30 procent.

I fjärde kvartalet uppgick omsättningen till 29,3 MSEK (24,6 MSEK) och rörelseresultatet till 3,8 MSEK (7,5 MSEK), påverkat av icke återkommande kostnader på 4,9 MSEK. För helåret 2019 uppgick omsättningen till 116,5 MSEK (87,7 MSEK) och rörelseresultatet till 40,1 MSEK (29,4 MSEK).

Med nya program i drift och med befintliga program som ökade under året växte serieproduktionen med cirka 30 % under 2019. Efter en ökning på 19 % i serieproduktionen under 2018 markerar detta det andra året i rad med en stark tillväxt.

Tillväxten inom serieproduktion kommer från en ökning inom personvagnar med 54 %, främst relaterade till en fortsatt stark efterfrågan på pickuper och SUV:ar i Nordamerika, och en volymökning på 15 % för tunga fordon. 

Produktionsfördelningen för helåret utgjordes av cirka 60 % personvagnar, 35 % tunga fordon och 5 % övriga komponenter, med framtida tillväxtmöjligheter inom varje sektor.

2019 mottogs beställningar på System 4000 Plus-installationer till både det nya Scania-gjuteriet i Sverige och till gjuteriet vid First Automobile Works (FAW) i Kina. Tack vare dessa beställningar och den pågående kunddemonstrationen av ett komplett System 4000 vid WHB-gjuteriet i Brasilien – med köpoption under andra kvartalet – är SinterCast i position att sätta rekord för installationsintäkter andra året i rad. Ytterligare installationer kommer att realiseras under året, vilket leder till att utsikterna för installationer överstiger 15 miljoner SEK för 2020.

Scania-installationen är planerad till mitten av 2020 med initial produktion av motorkomponenter för tunga fordon. Produktionen påbörjas före årsskiftet och beräknas öka över en period på tre till fem år, vilket kan ge möjliga tillkommande intäkter på 20 miljoner kronor.

FAW-installationen är även den planerad till mitten av 2020 med produktionsstart av cylinderblock för tunga fordon före årsskiftet. Som den största tillverkaren i Kina av tunga fordon stod FAW för 23,7 % av den inhemska marknaden för tunga fordon under 2019. Produktionen har således potential att ge stora volymbidrag till SinterCast produktionsbas under hela planeringshorisonten.

SinterCast är världens ledande leverantör av processtyrningssystem för tillförlitlig volymproduktion av kompaktgrafitjärn (CGI). Med minst 75 % högre draghållfasthet, 45 % högre styvhet och med ungefär dubbelt så hög utmattningshållfasthet mot konventionellt gjutet gråjärn och aluminium, ger CGI ingenjörerna möjligheten att förbättra prestanda, bränsleekonomi och hållbarhet samtidigt som motorns storlek, vikt, buller och avgasutsläpp minskas. SinterCast-teknologin används för produktion av motorblock för bensin- och dieselmotorer och avgaskomponenter för personvagnar, motorblock och cylinderhuvuden för mellantunga och tunga fordon, samt motorkomponenter inom industriell kraft för användning inom lantbruk, marint, lokomotiv, off-road och stationära motorer.

Föreslagen ordinarie utdelning på 4,50 SEK per aktie (3,50 SEK per aktie) och en extra utdelning på 2,25 SEK per aktie (1,50 SEK per aktie), innebär en utdelning på 47,9  MSEK (35,5 MSEK), i två utbetalningar. 

 
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  103
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23