Foto: ABB.

Oct 23, 2019

Stabilt resultat för ABB


Framförallt stabilt inom elektrifiering medan det blåser motvind inom robotik och automation.

Intäkterna för ABB Group uppgick till 6 892 miljoner dollar (7 095) för tredje kvartalet. Operativt EBITA uppgick till 806 miljoner dollar (814) och ABBs nettovinst uppgick till 515 miljoner dollar (603). Orderingången i kvartalet uppgick till 6 688 miljoner dollar (6 917).

”Koncernen har levererat stabila resultat under kvartalet med tanke på svagare makroekonomiska förhållanden som påverkar vissa av våra kundmarknader, framför allt robot- och automatiseringsverksamheten”, säger Peter Voser, ordförande och koncernchef för ABB.

”Koncernen levererade ett stabilt resultat inom Electrification och Motion medan Robotics and Discrete Automation höll stånd mot starka motvindar. Vi såg en negativ påverkan från omvärdering av ett stort projekt inom Industrial Automation”, säger Timo Ihamuotila, ekonomichef på ABB.

Makroekonomiska indikatorer är blandade i Europa och Kina medan de försvagas i USA. Globala marknader totalt är fortsatt påverkade av geopolitiska osäkerheter.

Marknadsöversikt

Orderingången i Europa minskade med 2 procent (6 procent i dollar). Marknaden i stora länder som Sverige och Italien låg stabil. Orderingången i Frankrike, Storbritannien och Spanien ökade medan den minskade i Schweiz, Finland och Norge jämfört med motsvarande period föregående år. Orderingången i Tyskland minskade med 1 procent (5 procent i dollar).

Orderingången i Nord- och Sydamerika var 1 procent lägre (1 procent i dollar) med en god orderutveckling från Kanada men blandad på andra håll. Orderingången i USA var 1 procent lägre (1 procent i dollar).

I Asien, Mellanöstern och Afrika (AMEA) gick orderingången upp 1 procent (3 procent lägre i dollar). Orderingången var lägre i Kina och Sydkorea men hade en god tillväxt i Indien, Japan, Singapore och Förenade Arabemiraten. I Kina blev orderingången 5 procent lägre (7 procent lägre i dollar).

Förändring av struktur och avyttring

Transformeringen av ABB till en förenklad, flexibel och mer kundfokuserad organisation fortskrider väl. Demonteringen av koncernens regionstruktur förväntas i stort vara slutförd vid årsskiftet. Som ett resultat av implementeringen av transformeringsprogrammet förväntar sig ABB årliga kostnadsbesparingar (fullt ut från 2021) på i storlekordningen totalt 500 miljoner dollar inom koncernen. 

Arbetet med att avyttra Power Grids fortsätter. ABB förväntar sig att Power Grids kommer att drivas fristående inom ABB från 1 januari 2020. ABB följer tidsplanen enligt vilken transaktionen ska slutföras under första halvåret 2020.

ABB  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0
 • Sep 22, 2020

  Läge för nystart i Sverige

  Arbetsliv Men höstbudgeten är snarare för en återstart än en nystart, menar Sveriges Ingenjörer.
  0
 • Sep 21, 2020

  Engcon bygger ut för över 8 miljoner

  Nyheter Tiltrotatortillverkaren i Strömsund fortsätter sin expansion: "Hjärtat i Engcon är Strömsund och kommer att vara det även fortsättningsvis."
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0

SENASTE NYTT