Jernkontoret Mathias Ternell 2018

Mathias Ternell, Jernkontoret. Foto: Pia Nordlander, Bildn.

Oct 10, 2019

Svensk stålindustri pressad och SSAB låter personal gå ned i arbetstid


Det finns framförallt två orosmoln, menar Mathias Ternell, handelspolitisk direktör vid Jernkontoret.

Konjunkturkurvan för gruv- och stålindustrin i Sverige pekar nedåt. Det visar de senaste konjunkturrapporterna från bland andra Industriarbetsgivarna och SCB. Orderingången inom gruvindustrin minskade i augusti med 29,9 procent jämfört med månaden innan. Stål och metall uppvisar en minskning i orderingången om 8,3 procent för årets åtta första månader, jämfört med samma period föregående år.

Ståljätten SSAB har vidtagit åtgärder bland annat genom att låta delar av sin personal gå ned i arbetstid. Det är medarbetare vid SSABs anläggningar i Luleå, Oxelösund och Borlänge som fått erbjudande om att gå ned i arbetstid under hösten. Enligt ett tidigare tecknat, centralt, avtal kan de arbeta 4-dagarsvecka med bibehållen lön. I avtalet har man avstått tidigare lönelyft för att kunna klara konjunktursvängningar utan uppsägningar.

– Det kan väl vara trevligt att vara ledig men alla medlemmar är oroliga också var den här nedgången i stålindustrin kommer att ta vägen, säger Tomas Karlsson, ordförande för facket IF Metall vid SSAB i Luleå, till P4 Norrbotten.

– Konjunkturen är på väg nedåt, säger Mathias Ternell som är handelspolitisk talesperson för Jernkontoret, till Svensk Verkstad. Men konjunkturen går alltid både upp och ner över tid. Det som är oroande just nu, är framförallt två saker, säger han.

– Dels är det den handelspolitiska oron mellan framför allt USA och Kina. Den är svår att överblicka och kan få betydande konsekvenser globalt.

– Dels är det relationen mellan USA och Europa, inte minst om USA eventuellt sätter upp tullar på bilexport från Europa till USA, säger Mathias Ternell.

Stålindustrin är en av Sveriges basindustrier som bland annat genererar stora exportinkomster.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT