Rickard Andersson, trainee. Foto: Bilfinger.

Feb 14, 2017

Späckat schema och många intryck


Nu har några månader gått sedan den officiella programstarten av Bilfingers traineeprogram. Högskoleingenjören Rickard Andersson berättar om sin första tid.

Under hösten 2016 påbörjades introduktionen för Bilfingers nyanställda trainees. Programmet som pågår under ett års tid är ett skräddarsytt traineeprogram som innebär arbetsrotation och deltagande i flera olika projekt inom Bilfingers verksamhetsområden och discipliner. Bilfingers verksamhet består primärt av industriellt underhåll samt projektledning och engineering mot process- och energiproducerande företag.

Nu har några månader gått sedan den officiella programstarten av Bilfingers traineeprogram. Rickard Andersson är en av Bilfingers traineer, vars tjänst är kopplad mot affärsområde Maintenance west.

Så här beskriver själv han sin första tid på Bilfinger:

"Dessa två månader har i princip rusat förbi och har bjudit på många intryck och möten med väldigt många människor. Under den första veckan fick samtliga traineer träffas, lära känna varandra och delta på en introducerande del vid huvudkontoret i Kungälv. Dagarna innehöll ett späckat schema med presentationer av representanter från samtliga delar av företaget vilket gav en god insikt i organisationen från ett tidigt skede. Utöver detta så har traineetjänsten innehållit blandade uppgifter, alltifrån kompressorbyten ute på site till kartläggning av arbetsprocesser. Det har lett till att jag har fått komma i kontakt med individer från olika delar av organisationen vilket har gett djupare insikt i hur olika delar av företaget kopplas samman.

Innan jag påbörjade denna tjänst så studerade jag dels en BSc inom maskinteknik och fortsatte med ett mer managementinriktat MSc program inom International projektledning och har blandat upp studierna med arbeten inom producerande industrier. Det jag sökte efter i en traineetjänst var arbetsuppgifter kopplade mot mitt studie- och intresseområde, en tydlig introduktion till organisationen samt möjlighet till personlig utveckling i ett företag som är verksamma inom ett teknikområde. Detta låg i linje med Bilfingers traineeprogram och just därför sökte jag mig hit.

Det som jag anser som mest positivt från den här tiden är möjligheten att få träffa så många människor inom organisationen. De har alla varit väldigt positiva till den här typen utav tjänst och har tagit sig tid att berätta om och introducera oss till deras del av verksamheten och hur den är kopplad till övriga delar av bolaget, vilket känns väldigt förmånligt och givande som nyanställd.

Som sagt så har dessa två månader gått fort förbi och jag ser fram emot tiden framöver då rotation mellan de olika affärsområdena och funktionerna i företaget kommer att sätta igång!"

Bilden visar programdeltagarna under introduktionen, fr. vänster i bild Oskar Andersson, Rickard Andersson, Tobias Johannesson, Hassan Mouhsen.

Oskar Andersson – Högskoleingenjör, Maskinteknik
Rickard Andersson - Högskoleingenjör, Maskinteknik
Tobias Johannesson – Civilingenjör, Kemiteknik
Hassan Mouhsen - Civilingenjör, Elektronik

Per-Olov Zakrisson, vd:

- Det är tillfredsställande att kunna hälsa fyra unga ingenjörer välkomna till vårt Trainee program inom Bilfinger, Sverige. Min förhoppning är att tillsammans med våra Trainees kunna utveckla och bygga på det program som just nu påbörjats, både kortsiktigt och långsiktigt – We Make Ideas Work!
 • Apr 8, 2020

  Clemondo tecknar miljonkontrakt

  Affärer Den svenska kemikoncernen har redan ökat produktionstakten. Svensktillverkat innebär bland annat leveranssäkerhet, menar kunden.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  35