pixelpaint

PixelPaint. Bild: ABB.

Sep 23, 2020

Smarta PixelPaint från ABB för enklare och mer hållbar lackering


Millenniegenerationen efterfrågar större individualisering, vilket ställer större krav i produktionskedjan. PixelPaint från ABB revolutionerar anpassad fordonsmålning.

Millenniegenerationen driver efterfrågan på större individualisering vilket medför ett ökat behov av anpassade färgscheman för fordon genom att antingen använda en andra färg, en annan färgfinish, exempelvis matt, eller en särskild design.

Applicering av två färger eller anpassade designer på en kaross har tidigare varit en både tidskrävande och arbetsintensiv process som kräver att fordonet behöver gå igenom målningslinan två gånger - en gång för det första lagret och därefter, efter att ytorna blivit maskerade, igen för den andra färgen. Maskering av karosser kräver i regel 10 till 20 operatörer per skift där två operatörer också behöver avmaskera den efter att den andra färgen har applicerats.

Då endast 70 till 80 procent av färgen appliceras på karossens yta slösas betydande mängder av färg bort vilket ökar kostnader både i form av återvinning och genom att ytterligare färg behöver inhandlas.

PixelPaint är 50 procent snabbare, mer hållbar och använder en bläckstråle för att eliminera översprutning vilket säkerställer att tvåtonig färg och individuell design kan appliceras på en gång, utan maskering och avmaskering.

ABB:s innovativa lösning PixelPaint innehåller ett bläckstrålehuvud, ett paket för doseringskontroll och den lättanvända programmeringsmjukvaran RobotStudio® för applikationer med tvåtonig färg och dekorativa färgapplikationer.

-I dagens väldigt konkurrenskraftiga marknad för fordonstillverkning behöver fordonstillverkare lösningar som kan hjälpa dem att förbättra sin flexibilitet, effektivitet och priskonkurrens samtidigt som man levererar en färgfinish i hög kvalitet, inklusive individanpassade val som möter den växande efterfrågan på icke-standard och anpassad design, säger Michael Larsson, Managing Director Automotive OEM för ABB Robotics.

-Med PixelPaint appliceras 100 procent av färgen på karossens yta så att det inte blir någon översprutning. Det minskar inte bara driftkostnaderna och förbättrar miljöpåverkan genom att säkerställa att ingen färg går till spillo, PixelPaint eliminerar också processen för maskering och avmaskering av varje bil, vilket hjälper till att minimera flaskhalsar i målningsfabrikerna.

PixelPaint robotcell

PixelPaint finns tillgänglig som en cell som använder sig av två ABB IRB 5500-robotar.

Tekniken för att undvika översprutning applicerar färg direkt på den avsedda ytan genom att använda tryckmunstyckshuvudet istället för att använda en vanlig sprayflaska, vilket resulterar i 100 procent överföringseffektivitet.

Utan behov av maskering eller avmaskering kan ett anpassat färgjobb utföras i ett enda pass, vilket minskar cykeltiderna med cirka 50 procent.

ABB:s PixelPaint-lösning för att undvika översprutning vann erkännande som en banbrytande innovation med ett ”Technology”-pris under den årliga konferensen SURCAR i Cannes i juni 2019.

I tillägg till robotar och applikationsspecifik utrustning erbjuder ABB även standardiserade produktionsceller för fordonsindustrin, såväl som design, planering och implementering av kompletta produktionslinor. Plattformen ABB Ability™ möjliggör för kunder att dra fördel av flertalet digitala tjänster såsom processoptimering och förebyggande underhåll.

PixelPaint lanserades under China International Industry Fair (CIIF) i Shanghai den 15 september. För mer information, klicka här.

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT