Prins Carl Philip t.v. besöker Smarta Fabriker och Sweden Co-Lab på Hannovermässan. Smarta Fabrikers projektledare Johan Bengtsson t.h. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Apr 10, 2019

Kungligt besök hos Smarta Fabriker på Hannovermässan


Prins Carl Philip var på plats när Sverige stod i centrum i Hannover i förra veckan.

-Prins Carl Philip var jätteintresserad, berättar Johan Bengtsson för Svensk Verkstad. Johan Bengtsson är lärare vid Göteborgs Tekniska College och projektledare för Smarta Fabriker, som i förra veckan deltog i svenska paviljongen, Sweden Co-Lab  på Hannovermässan.

Smarta Fabriker var en av visningarna för Prins Carl Philip när Prinsen besökte Tyskland och mässan förra veckan.

Det var bland annat studenten Petter Enlund som demonstrerade ABBs kollaborativa robot YuMi för Prinsen.

-Prinsen kändes klok och ställde bra frågor, berättar Johan Bengtsson. Bland annat frågade Prinsen om vad som händer om man kopplar upp alla maskiner och vilka konsekvenser det får.

-Prinsen interagerade bra med eleverna och ville verkligen lära sig. Det var mycket positivt.

Petter Enlund t.h. visar YuMi för Prins Carl Philip.

Projektet Smarta Fabriker inleddes i januari 2017 med Göteborgs Tekniska College som projektägare. Syftet är att öka attraktiviteten för teknik och yrken inom industriföretag, säkra kompetensförsörjningen och trygga svensk industris konkurrenskraft på en global marknad. Det genomförs genom aktiviteter med skola och näringsliv och genom att utveckla demonstratorer av en smart fabrik.

-Det här har varit en otrolig framgång, fortsätter Johan. Det var mycket jobb innan. Vi har slitit hårt med att få färdigt den nya fabriken som vi visade upp, men det blev väldigt lyckat. Responsen på mässan har varit fantastisk.

-Vi hade många partners innan, men nu är det ännu fler som vill samarbeta med oss. Vi får nästan ducka, vi kan inte ta emot alla, säger Johan Bengtsson.

Prins Carl Philip provade även på VR-teknik i Sweden Co-Lab. Designintresserad som Prinsen är, lyssnade han på ett föredrag av interiörföretaget Kinnarps som stod för interiören i Co-Lab. Prinsen besökte automationsföretaget PIABs monter och fick även en presentation av HYBRIT, den gemensamma satsningen av LKAB, SSAB och Vattenfall, för kodioxidfri ståindustri.

Prins Carl Philip t.h. diskuterar koldioxidfri stålframställning med SSABs Martin Pei till vänster och Andreas Regnell, Vattenfall, i mitten.

Läs mer om Prinsens besök i Tyskland.

 • Oct 23, 2019

  Stabilt resultat för ABB

  Nyheter Framförallt stabilt inom elektrifiering medan det blåser motvind inom robotik och automation.
  69
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  363
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  449

 • Teknik

  Avstickning med hög produktivitet

  Nytt revolutionerande system för spår- och avstickning med högre produktivitet och förbättrad rakhet, ytjämnhet och livslängd.
  3