Elon Musk. Foto: Tesla.

Feb 26, 2020

Skyldig: Teslas autopilot och Apple


Nu kommer haverirapporten från dödskraschen med en självkörande Tesla i Kalifornien 2018.

Walter Huang omkom när hans självkörande Tesla kraschande in i ett betongfundament i Kalifornien 2018. Huang satt och spelade mobilspel när olyckan inträffade. Det slår den amerikanska transportstyrelsen, NTSB, fast i en ny skrivelse om händelsen. Tesla och Apple är två av bolagen som pekas ut i haverirapporten, enligt Di Digital.

Förutom brister i autopiloten, och att Hunga lät sig distraheras, uppges faktorerna bakom dödsfallet vara att en skyddsbarriär inte hade reparerats av lokala myndigheter samt att Apple – där Huang jobbade – inte haft en policy mot att spela spel på företagets telefoner under bilfärd.

Hårdast går NTSB dock åt Tesla som de menar inte har gjort tillräckligt för att säkerställa autopilotens funktioner. Teslas bilar förlitar sig på kameror i första hand, inte laser, för att hålla sig på vägen. Vid den här olyckan ska bil ha haft problem med att följa de slitna linjerna på vägen, åkt över till fel fil och därefter kraschat i full fart.

Myndigheten kritiserar också Tesla för att företaget inte svarat NTSB.

I samband med att olyckan skedde ska Tesla, enligt Aftonbladet, ha försvarat sig med att autopilotsystemet inte ska ses som självkörande, utan en hjälp för föraren som alltid bör bibehålla uppmärksamheten, samt att antalet olyckor är relativt sett få.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT