Foto: SKF.

May 19, 2020

SKF varslar 300


Företagets permitteringsstöd blev indraget.

SKF varslar 300 anställda om uppsägning. Det meddelade kullagerjätten i ett pressmeddelande på måndagen. Varslet berör tjänstemän på SKF i hela Sverige, där företaget har 3 200 medarbetare. Bland annat berörs 30 tjänstemän på SKF Mekan i Katrineholm, uppger SVT Sörmland.

SKF hade tidigare fått förhandsbesked om permitteringsstöd för 1500 tjänstemän i Göteborg, trots att företaget gjort aktieutdelning till aktieägarna.

Eftter ett möte för ett par veckor sedan, mellan finansutskottet och Tillväxtverket, som beviljar permitteringsstöden, stod klart att företag som delar ut pengar till aktieägarna inte skulle få rätt till statligt krisstöd. Då drog SKF tillbaka permitteringarna och på måndagen kom alltså detta varsel.

Som bakgrund till varslen uppger SKF den minskade globala efterfrågan till följd av Coronakrisen och den pågående kompetensväxlingen inom koncernen. Under de två sista veckorna i mars föll efterfrågan med 25% för koncernen som helhet.

 -Detta är ett svårt men ändå nödvändigt beslut för att säkerställa att SKF förblir konkurrenskraftigt. Vi har implementerat en rad åtgärder och kostnadsbesparingar för att minimera effekten av det rådande marknadsläget men tyvärr måste vi också göra strukturella förändringar inom hela bolaget. Vi kommer fortsätta investera i kompetensutveckling, teknik- och produktutveckling och även digitalisering och automatisering av våra fabriker. Allt detta gör vi för att SKF ska komma ur krisen som ett starkare, snabbare och mer kundnära bolag, säger Alrik Danielson VD AB SKF. 

I Katrineholm, med 430 anställda, såg företaget en vikande konjunktur redan innan coronapandemin och den har förstärkts senaste tiden.

– Lokalt har vi under de här månaderna oavsett statligt stöd eller inte vidtagit åtgärder. Nu har vi kommit till vägs ände. Utvecklingen marknadsmässigt går åt fel håll, säger Per-Olof Gustafsson, fabrikschef i Katrineholm, till SVT.

SKFLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT