Foto: SKF.

Sep 18, 2020

SKF öppnar forskningscenter inom fettsmörjning i Holland


"80% av lagren inom industrin är fettsmorda"

SKF och University of Twente i Enschede, Holland, kombinerar sin expertis för att driva forskningen inom fettsmörjning, ett område som är avgörande för prestandan i roterande maskinutrustning.

SKF och University of Twente som har samarbetat i över 30 år lanserar nu ett SKF University Technology Center (UTC) för fettsmörjning i rullager.

"Cirka 80% av lagren inom industrin är fettsmorda", säger professor Piet Lugt, SKFs seniorforskare. "Det finns tydliga fördelar med att skapa en större förståelse för egenskaperna och beteendet hos smörjfetter och deras applicering."

SKF har ett antal samarbeten med ledande tekniska universitet runt om i världen. Professor Lugt har varit professor på deltid vid universitetet i Twente sedan 2011.

Hans undervisning och forskning fokuserar på mekanismer för lagerhaverier och livslängdsprognos, två viktiga områden som är centrala för att hjälpa lageranvändare att få ut bättre prestanda från sina maskiner. Han har vunnit ett antal akademiska priser och branschpriser och är författare till boken Grease Lubrication in Rolling Bearings (2013, Wiley & Sons).

Twentes professor Dik Schipper, som kommer att fungera som UTC-direktör, säger: ”Forskning vid universitetet i Twente de senaste åren har ökat vår förståelse för fettets roll i lager. Med denna kunskap kan vi minska energiförlusterna och öka livslängden på fettsmörjda ytor som i sin tur bidrar till ett mer hållbart samhälle. ”

SKFs professor Lugt avslutar: ”Kullager fungerar ofta i tuffa miljöer och i kombination med varierande hastigheter och belastningar ställs extra krav på fettet. Genom att förstå hur miljön påverkar fettet i våra kunders maskiner kan vi få dem att gå längre. ”

skfLoading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    84

SENASTE NYTT