Anders Carlsson. Foto: AQ Group.

Feb 20, 2020

Sjunkande resultat för AQ Group


Efterfrågan avtar.

Nettoomsättningen för 2019 ökade med 9,5 % till 5 113 MSEK (4 667). Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 63,6 % till 340 MSEK jämfört med 208 MSEK 2018, ett år med stora extraordinära kostnader.

I kvartalet ökade nettoomsättningen med 6,9 % till 1 300 MSEK (1 216) och rörelseresultatet (EBIT) ökade med 13,8 % till 65 MSEK (57). AQs EBT-marginal i kvartalet är 4,5 % och EBT-resultatet är 8,8 % bättre än fjärde kvartalet föregående år men lägre än tidigare under 2019.  

"Bakgrunden till detta är att även AQ Group nu känner av en avtagande efterfrågan från våra cykliska kunder samtidigt som vi också har en decembermånad där flera av våra större kunder har passat på att ta en lite längre julledighet än vanligt. Andra förklaringar till resultatet är till viss del restruktureringskostnader och en del engångseffekter i vissa bolag. Vi har snabbt minskat bemanningen både på egen och inhyrd personal för att anpassa oss till den lägre efterfrågan i kvartalet," kommenterar vd Anders Carlsson.

"De minskande volymerna kommer främst från bussar, anläggnings-, jordbruks- och skogsmaskiner. Vi har även järnvägskunder som har drabbats av förseningar i sina projekt och har inte samma stora projektaffärer inom trafikinfrastruktur som vi hade förra året. I och med förvärvet av Trafotek och bra utveckling med andra kunder inom miljöteknik, medicinteknik och livsmedelsindustri så växer vi ändå totalt med 6,9 % i kvartalet." 

Styrelsen föreslår en utdelning på 3,33 (2,75).

Anders Carlsson kommenterar läget kring Corona-viruset

"AQ har tre enheter i Suzhou, Kina och påverkas av oron kring Corona-viruset. Vi har haft en längre stängning än normalt för det kinesiska nyåret efter direktiv från kinesiska myndigheterna. Vi är nu igång igen med lägre kapacitet eftersom alla våra medarbetare ännu inte har kunnat återvända. De flesta av våra kunder i Kina har också haft stängt och vi kommer nu att göra vårt allra yttersta för att komma ifatt med leveranserna."

AQLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT