Aug 3, 2016

Sju av tio småföretagare tänker jobb under semestern


Fler än sju av tio småföretagare har jobbet i tankarna även när de är lediga. Främst handlar det tankar om hur företaget ska utvecklas och oro inför framtiden.

Det visar en ny undersökning från ekonomiföretaget Visma.

– Många startar eget för att förverkliga sina drömmar och har ett passionerat förhållande till sitt företagande. Gränsen mellan jobb och ledighet är inte sällan flytande, men alla behöver vara lediga och koppla av, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Små och medelstora företag är Sveriges största samlade arbetsgivare. Mer än 99 procent av Sveriges företag har färre än 49 anställda. Företagarna själva har dock svårt att ta helt ledigt under semestern. Fler än sju av tio småföretagare, 72 procent, tänker på företaget när de egentligen är lediga. 

Oro och nya affärsmöjligheter
Under semestern funderar en av fyra företagare, 23 procent, på hur företaget kan utvecklas. Nästan lika många, 21 procent, oroar sig för framtiden och hur problem med till exempel ekonomi och medarbetare ska lösas. 18 procent i Vismas undersökning funderar på hur verksamheten kan effektiviseras, medan 12 procent reflekterar över sälj- och/eller affärsmöjligheter.

Minst avkopplad är man i Blekinge, där tänker över 90 procent på arbetet under semestern. Var tredje Blekingesmåföretagare tycker även att det är stressande att vara nåbar via telefon. Annorlunda är småföretagarna i Västmanland, där anser nio av tio att det är lugnande att kunna bli nådd via telefonen. Företagarna i Västernorrland är de som tänker mest på nya affärsmöjligheter under ledigheten, hela 42 procent tänker på nya möjligheter under sommaren.

– Att driva eget företag innebär stora möjligheter att styra över sin egen tid. Men även stort ansvar, som kan vara svårt att släppa när tekniken möjliggör för företagare att ha kontroll över verksamheten i realtid. Därför behöver man hitta strategier för hur man kan hantera det, säger Boo Gunnarson.

Många småföretagare anser att det skapar en känsla av trygghet att ha koll på jobbet även under semestern. Hela åtta av tio, 78 procent, upplever att det är lugnande att vara nåbar under sin ledighet. Inte ens var tionde tycker att det är mycket stressande.

Fem tips på hur företagare kan koppla av under semestern

  1. Planera. Skriv en agenda med allt som ska göras direkt efter ledigheten, innan du går på semester.
    2. Delegera. Kan någon annan sköta delar av verksamheten när du är borta? Om det är möjligt, delegera uppgifter.
    3. Engagera dig i annat. Läs böcker, gå på museum och upplev nya platser och miljöer.
    4. Sätt upp tydliga regler. Om du absolut inte kan släppa tankarna på jobbet, avsätt en särskild stund under dagen till det, och ägna dig därefter åt annat.
    5. Umgås. När du spenderar tid med familj och vänner kan det vara enklare att släppa jobbtankarna.

Se undersökningsresultaten länsvis

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 2 och 13 juni 2016. 1 018 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Toppbild: Visma.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT