Bild: Coca Cola.

Dec 9, 2019

Coca Cola-lastbilen ska bli självkörande


Inleder samarbete med svenska Einride.

Coca-Cola implementerar självkörande, elektriska transporter för distribution i Sverige, med teknik från svenska startupföretaget Einride. En pilotanläggning sätts upp på Coca-Cola European Partners anläggning i Jordbro utanför Stockholm, där Einrides självkörande Pod kommer att testas i ett verkligt transportflöde.

Coca-Cola European Partners är licensierad partner, med ansvar för all produktion, distribution, försäljning och handelsmarknadsföring av varumärkena i Coca-Cola-portföljen i Sverige.

-Vårt partnerskap med Einride är början på en omvandlingsresa för att införa ett mer hållbart och effektivt transportsystem som gör att vi kan minska vårt koldioxidavtryck. Som ett av de ledande FMCG-företagen i Sverige strävar vi efter att hitta innovativa lösningar för att bygga framtida kapacitet. Genom partnerskap inom innovation kan vi skapa synergier som leder oss framåt, säger Sofie Eliasson Morsink, VD Coca-Cola European Partners Sweden.

Einride Pod. Foto: Einride.

Digitalisering, elektrifiering och automatisering är de viktigaste byggstenarna i Einrides lösning, som har potential att minska koldioxidutsläppen med 90%. Partnerskapet med Coca-Cola European Partners kommer att pågå under de närmaste åren för att utforska möjligheterna att förbättra hållbarhet och effektivitet i transportsystemet.

Planen är att lansera en kommersiell pilot på Coca-Cola European Partners anläggning i Jordbro, där Einride Pod kommer att transportera varor från företagets lager till livsmedelshandlare Axfoods lager i samma område.

-Vägtrafik ansvarar för cirka 7% av de globala koldioxidutsläppen och har bara genomgått stegvisa förändringar de senaste decennierna. Vi är stolta över att ett ledande FMCG-företag som Coca-Cola European Partners har beslutat att gå med i den smarta förändringen. De visar industrin och samhället att det finns en bättre och mer hållbar lösning för att transportera varor, samtidigt som det är ett säkrare och effektivare system än det vi har idag, säger Robert Falck, VD och grundare av Einride.

pod    Annons
  • Därför ska du återvinna ditt guld

    Återvunnet guld ger 200–4000 gånger mindre koldioxidavtryck än guld brutet ur gruvor. Marknadsför du att du återvinner och återanvänder guld? Om inte är det hög tid att börja.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT