Från vänster närings- och innovationsminister Mikael Damberg, vd för Siemens Sverige Ulf Troedsson, verksamhetsledare för next47 Nordics Magnus Lundin. Foto: Siemens.

Apr 19, 2018

Siemens miljardsatsar på startups i Sverige och Norden


Fokus ligger på att investera i entreprenörer och innovativa startups.

 

Siemens globala innovations- och investeringsbolag next47, med en miljard euro i investeringskapital, expanderar och startar nu upp verksamhet i Norden med bas i Stockholm. Fokus ligger på att investera i entreprenörer och innovativa startups samt samverkan med etablerade riskkapitalfonder. I går, onsdag den 18 april, besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg Siemens för att uppmärksamma vikten av den här typen av satsningar. 

– Siemens har funnits i de nordiska länderna i över 125 år och vi vet att nyckeln till långsiktig framgång är att satsa på innovation och samarbeten. Genom att knyta samman den svenska startupscenen med våra kunder och vår kunskap skapar vi goda förutsättningar för nya affärsmöjligheter. Samtidigt skapar vi värde för svenska startups och hjälper dem ut på en global marknad, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens Nordic. 

Siemens globala innovations- och investeringsbolag next47 lanserades i oktober 2016 och har en miljard euro i investeringskapital. Nu expanderar verksamheten och etablerar en nordisk närvaro, som ska investera i och samarbeta med innovativa startups i Sverige, Norden och Baltikum. 

– Förra året träffade jag ledningen för next47 för att övertyga dem om att etablera sig i Sverige och det är roligt att nu kunna välkomna deras miljardsatsning hit. Siemens är ännu ett stort företag som nu satsar stort på den här typen av innovationssamarbeten i Sverige. Det är bra för Sveriges konkurrenskraft, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. 

next47 är särskilt intresserade av skalbara startups inom artificiell intelligens, mobilitet, avancerad tillverkning, IT säkerhet och energi. Syftet är bland annat att koppla samman entreprenörer och innovativa affärsidéer med Siemens kunder och breda verksamhet inom elektrifiering, automation och digitalisering. 

– Vår strategi är att kombinera den oberoende investerarens snabbhet med bredden av Siemens verksamhet och startupvärldens innovationskraft. Sverige har många visionära entreprenörer som next47 ser fram emot att lära känna, säger Magnus Lundin, verksamhetsledare för next47 Nordics.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT