Semcon Marcus Berggren

Marcus Berggren. Foto: Emil Gustafsson Ryderup.

Aug 22, 2019

Semcon inleder nytt samarbete kring digitala tvillingar


Att skapa virtuella kopior av fysiska produkter innebär stora möjligheter för framtidens produktutveckling.

– Möjligheterna med digitala tvillingar är nästan oändliga. Att använda digitala tvillingar hela vägen från konceptualisering till eftermarknad ger en unik möjlighet att optimera produkt och process. Det gör både att pengar kan sparas och att lösningen bättre kan anpassas för slutanvändaren, säger Marcus Berggren, Area Manager Simulation & Digital Twins på Semcon.

Nu inleder Semcon ett nytt samarbete med EDRMedeso som utvecklar och säljer programvara för design, konstruktion och simulering.

– Vi är väldigt positiva till att EDRMedeso nu blir en av våra samarbetspartners för utvecklingen av digitala tvillingar. Tillsammans med vårt omfattande kunnande inom produktutveckling kan vi erbjuda digitala lösningar i absolut teknisk framkant med ett tydligt användarfokus, säger Markus Granlund, vd på Semcon.

När en virtuell kopia skapas och i realtid kan kopplas samman med en fysisk produkt ger det en bättre förståelse för hur produkten används och kan användas. Samtidigt kan förändringar göras direkt för att maximera prestanda eller planera service, tack vare bättre förståelse för hur produktens komponenter påverkar dess funktion och livslängd. Digitala tvillingar kan också användas vid processer av olika slag, exempelvis inom Industri 4.0 genom att digitalt modellera upp en tillverkningslina innan den byggs.

Samarbetet inom digitala tvillingar är en del av Semcons ökade satsning på digitala tjänster och inleddes i juni 2019. Målet är att starta ett första projekt tillsammans med EDRMedeso under hösten.

– Den teknologiplattform som vi har utvecklat har redan väckt stort intresse och genom samarbetet med Semcon skapas nya möjligheter att implementera digitala tvillingar hos både nya och befintliga kunder, säger Henrik Bexelius, Key Account Manager på EDRMedeso.

Semcons erbjudande inom digitala tjänster

Den nystartade divisionen Digital Services har spetskompetens inom bland annat autonoma lösningar, simulering, elektrifiering, User Experience (UX), Digital Experience (DX) och smarta AI-algoritmer i såväl embedded- som cloudmiljö, vilket skapar ett unikt erbjudande för exempelvis digitala tvillingar, tjänstefiering och avancerad digital produktutveckling.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

    För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
    26