Eva Petursson

Eva Petursson, forskningschef på SSAB och ordförande Swedish Steel Prize. Foto: Charlotta Hörnqvist.

Feb 14, 2020

Swedish Steel Prize är inte bara en tävling utan en hyllning till gott ingenjörsskap


I november delade SSAB ut priset för tjugonde gången. Hur resonerar juryn bakom världens enda internationella tävling för framtidens stållösningar? Vi har träffat juryns ordförande, Eva Petursson, till vardags SSABs forskningschef.

Som världens enda internationella utmärkelse för idéer med betydelse för framtidens stållösningar, lockar Swedish Steel Prize tävlanden från hela världen. På dagen för den tjugonde prisutdelningen, den 14 november 2019, deltog cirka 400 personer från 41 olika nationer. 

– Jag är extremt stolt över de fyra finalisterna. Jag tycker de är bättre än ever. Det har inte blivit tråkigt på 20 år, det blir bara roligare! säger Eva Petursson.

Vi träffade henne på Waterfront Congress i Stockholm där största delen av Swedish Steel Prizes tredagarsevent avlöpte. Första dagen innehöll ett studiebesök hos SSAB i Oxelösund. På Waterfront Congress var det seminarier, inspirationsföreläsningar, och nätverkande i dagarna två.

Tävlingen ska nämligen också främja kunskapsdelning, för att inspirera till innovationer som ”leder till en bättre värld”. Så har det varit ända sedan priset instiftades för tjugo år sedan.

Kunskapsutbyte är en stor del.

Eva Petursson har varit med sedan 2006, varav de senaste tre åren som juryns ordförande. Hon berättade hur allt började.

– Vi hade börjat utveckla de höghållfasta materialen och hade kommit ganska långt, men vi kände att vi behövde visa på potentialen för marknaden. Det behövdes exempel där vi tillsammans med våra kunder kunde visa vad man kan göra. Det handlar ju inte bara om att byta material utan det handlar om att tänka på ett nytt sätt.

– Då skapade vi den här tävlingen och det här kundeventet med finalister och externa talare – inspiration days, för att visa vad man kan göra och inspirera till nya sätt att tänka.

– För 20 år sedan handlade det mycket om att få en lättare och mer kostnadseffektiv produkt. Det var drivkraften när man utvecklade höghållfasta slitstarka stål. Idag 20 år senare handlar argumenten om att vara hållbar.

Starkt startfält inför tjugonde omgången
Tjugoårsjubiléet hade ett starkt startfält med fyra vassa finalister och inspirationstalare som Fredrik Reinfeldt, ekonomiprofessor Micael Dahlén, miljöstrategen Dr Gabrielle Walker samt chefredaktör David Rowan – snyggt modererade av Sabinije von Gaffke. På scenen stod självklart även SSABs vd Martin Lindqvist, som då också avslöjade att SSAB planerar erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026. Då ska anläggningarna i Borlänge och Alabama, USA producera stål med vatten som restprodukt i stället för koldioxid.

De fyra finalisterna presenterade sina olika lösningar som tagit dem till finalen i Stockholm, med galamiddag och prisutdelning i Stockholms Stadshus.

Austin Engineering från Australien, med sin tvådelade grävmaskinsskopa tillverkad i Strenx® 700 och Hardox®. Kampag från Brasilien med sin matare för rotortröskor, tillverkad i slitstarkt Hardox® 500-stål. Estniska Roofit.solar med sitt 2-i-1 plåttak med inbyggda solceller, tillverkat i GreenCoat® och slutligen vinnaren amerikanska Shape Corporation med en tillverkningsprocess som möjliggjort tillverkning av 3D-formade rör i kallformat martensitiskt Docol® 1700M.

Alla har de använt stål från SSAB i någon form, men det är inte något krav.

– Vi begränsar oss till att det ska vara stål som finns inom SSABs produktkatalog. Det här ska ju vara en inspiration för våra kunder och den typ av marknad vi är på. Det handlar om att utnyttja egenskaperna hos den typ av stål som vi tillverkar. Vi har haft en del konkurrentmaterial i finalen genom åren, inte mycket men.

Så hur väljer man då ut en vinnare?

– Det är jättesvårt, förklarar Eva, men vi har skapat en process för det.

– En nomineringskommitté från SSAB, med 10-15 interna experter, går igenom alla ansökningar och presenterar därefter de tio bästa bidragen för en extern jury. I bedömningen gör man en teknisk utvärdering av lösningen. Man tittar på hur man nyttjar stålets egenskaper, kreativitetsnivå, teknisk höjd och om det är en produkt hur livskraftig den är ur ett affärsperspektiv. Därefter gör en extern jury, med professorer inom relevanta områden, det sista urvalet.

Ordföranden är från SSAB och sedan tre år tillbaka är det Eva Petursson.

– Den externa juryn ställer ju frågor från lite andra håll än vad vi internt gör, så det blir en väldigt spännande diskussion.

För 2019 var juryn dessutom helt ny, med en blandning av teknikprofessorer och även en expert inom hållbarhet som jobbar på Stockholm Environmental Institute, just för att få med hållbarhetsperspektivet.

Och till sist blev det alltså Shape Corporation från USA som juryn bestämde sig för. Priset mottogs under den efterföljande galamiddagen i Stockholms Stadshus.

– De har på ett effektivt sätt lyckats utnyttja ett modernt material på högsta möjliga hållfasthetsnivån. Detta visar på stora möjligheter att utmana andra lättviktsmaterial med en stållösning som möjliggör cirkulära materialflöden.

När vi frågade Eva om stålets framtid svarade hon:

– Stål är cirkulärt, det är ett materialval som är så mycket bättre än andra. Vi känner oss inte längre jagade av andra material.
– När Hybrit* blir verklighet, då blir det oslagbart. Att jobba med forskning i det här bolaget just nu är världens bästa jobb!

Filmklipp från prisutdelningen i Stockholms Stadshus i november 2019:

*) Reds anm: Hybrit är SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma projekt för koldioxidfri stålproduktion.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT