Schunk ingår partnerskap med AnotherBrain. Foto: Schunk.

Apr 24, 2019

Schunk satsar på smarta gripdon


Ingår strategiskt partnerskap med världsledande AnotherBrain. Se en glimt av tekniken.

SCHUNK ingår strategiskt partnerskap med AnotherBrain, som är världsledande inom artificiell intelligens. Kontraktet undertecknades under den nyss avslutade Hannovermässan. Partnerskapet innebär att SCHUNK i början av 2020 kommer att presentera det första autonoma gripsystemet.

-Detta samarbete hjälper oss att intensifiera arbetet med smarta gripsystem, speciellt inom applikationer som rör hantering och montage, säger Henrik Schunk, CEO.

Historiskt sett har automation handlat om att programmera rörelser som utför olika typer av uppgifter. Gripdon har alltid varit en väsentlig del av automation eftersom det är den produkt som är närmast kundens detaljer. Nu siktar SCHUNK mot framtiden och att skapa morgondagens mer intuitiva och autonoma teknik. En första pilotstudie presenterades på den nyss avslutade Hannovermässan.

Istället för att programmera in alla punkter för att hämta och lämna detaljer användes ett visionbaserat system för identifikation och en mjukvara för att bestämma gripposition och gripteknik. Alla beslut tas av systemet självt och ingen programmering för själva rörelsen är nödvändig. Dessutom genereras en mängd data för att systemet självt skall lära sig hur detaljer med olika geometri och vikt skall gripas. Gripsystemet kan också utrustas med sensorer och reglering av gripkraft vilket gör framtidens gripsystem ännu mer avancerade.

Henrik Schunk menar att "samarbetet mellan SCHUNK och AnotherBrain kommer att påskynda utvecklingen för autonoma gripsystem väsentligt."

Svensk Verkstad fick en liten glimt av smarta gripdon inför Hannovermässan 2019. Marcus Glück på Schunk demonstrerar:

AnotherBrain är baserade i Paris, Frankrike, och har byggt upp stor kunskap på området. AnotherBrains grundare och vd, Bruno Maisonnier, är en pionjär inom robotteknik: År 2005 grundade han Aldebaran Robotics, och 2008 lanserades den humanoida roboten NAO - en då viktig milstolpe inom servicerobotik på marknaden.

I motsats till det etablerade djupa lärandet, där en stor mängd data genereras och utvärderas med hög ansträngning, tillämpar AnotherBrain ett bioinspirerat koncept av Organic AI ™, en ny metod inom maskininlärning. Syftet med att samarbeta med SCHUNK är att den applicerade tekniken i SCHUNKs gripsystem kommer att inspireras av den mänskliga hjärnan och ska kunna agera autonomt, oberoende av molntjänster och med minimala krav på datalagring.

AILoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT