Scania Södertälje. Foto: Carl-Erik Andersson.

Mar 19, 2020

Scaniastoppet drabbar underleverantörer


När Scania stoppar produktionen i Europa drabbas inte bara 9.000 anställda utan även tiotusentals hos underleverantörer.

Lastbilstillverkaren Scania meddelade på onsdagen att företaget stoppas verksamheten vid flera fabriker i Europa från och med onsdag nästa vecka. Skälet är komponentbrist och störningar i leverantörs- och logistikkedjan till följd av spridningen av coronaviruset.

-Det berör ungefär 9 000 svenska medarbetare, som då inte har den ordinarie sysselsättningen att se fram emot de kommande 14 dagarna, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till TT på onsdagen. Utöver Sverige berörs även omkring 4 000 anställda i Frankrike och Nederländerna av stoppet.

Men inte bara lastbilstillverkarens medarbetare påverkas utan också tiotusentals personer hos underleverantörer.

Michael Lyngsie, ordförande i IF Metall på Scania, kommenterar till TT:

-Dels har vi i grunden bra flexibilitetslösningar. Dels har vi fått nya möjligheter med de här korttidspermitteringarna som staten kom med. Det är ett väldigt förmånligt paket som troligtvis kommer att användas, säger han.

-Det är klart att det finns en oro för ersättningar, men det har ju samtidigt inte gått någon förbi att det är kaos i världen.

Även Scanias underleverantörer påverkas negativt, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Det handlar om 500–600 leverantörer med totalt 40 000 till 50 000 medarbetare enligt Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG.

-Vi kommer att se stora siffror på varsel och permitteringar. Jag hoppas på permitteringar, för då har vi kvar personalen i organisationerna. Det är väldigt stora tal vi kommer att få se. Det skulle inte förvåna mig om man varslar kring 50 procent av personalstyrkan redan i nästa vecka, säger han till radion.

Scanias industriverksamhet i Latinamerika, som svarar för cirka en femtedel av bolagets produktionsvolymer, är inte påverkad i dagsläget. Inte heller serviceverkstäder och reservdelscenter.
 • Apr 8, 2020

  Clemondo tecknar miljonkontrakt

  Affärer Den svenska kemikoncernen har redan ökat produktionstakten. Svensktillverkat innebär bland annat leveranssäkerhet, menar kunden.
  82
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  37