Scania Södertälje. Foto: Carl-Erik Andersson.

Mar 19, 2020

Scaniastoppet drabbar underleverantörer


När Scania stoppar produktionen i Europa drabbas inte bara 9.000 anställda utan även tiotusentals hos underleverantörer.

Lastbilstillverkaren Scania meddelade på onsdagen att företaget stoppas verksamheten vid flera fabriker i Europa från och med onsdag nästa vecka. Skälet är komponentbrist och störningar i leverantörs- och logistikkedjan till följd av spridningen av coronaviruset.

-Det berör ungefär 9 000 svenska medarbetare, som då inte har den ordinarie sysselsättningen att se fram emot de kommande 14 dagarna, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till TT på onsdagen. Utöver Sverige berörs även omkring 4 000 anställda i Frankrike och Nederländerna av stoppet.

Men inte bara lastbilstillverkarens medarbetare påverkas utan också tiotusentals personer hos underleverantörer.

Michael Lyngsie, ordförande i IF Metall på Scania, kommenterar till TT:

-Dels har vi i grunden bra flexibilitetslösningar. Dels har vi fått nya möjligheter med de här korttidspermitteringarna som staten kom med. Det är ett väldigt förmånligt paket som troligtvis kommer att användas, säger han.

-Det är klart att det finns en oro för ersättningar, men det har ju samtidigt inte gått någon förbi att det är kaos i världen.

Även Scanias underleverantörer påverkas negativt, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Det handlar om 500–600 leverantörer med totalt 40 000 till 50 000 medarbetare enligt Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG.

-Vi kommer att se stora siffror på varsel och permitteringar. Jag hoppas på permitteringar, för då har vi kvar personalen i organisationerna. Det är väldigt stora tal vi kommer att få se. Det skulle inte förvåna mig om man varslar kring 50 procent av personalstyrkan redan i nästa vecka, säger han till radion.

Scanias industriverksamhet i Latinamerika, som svarar för cirka en femtedel av bolagets produktionsvolymer, är inte påverkad i dagsläget. Inte heller serviceverkstäder och reservdelscenter.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT