Foto: Scania.

May 13, 2019

Rekordresultat för Scania


Samtidigt minskade orderingången till 26.703 fordon i kvartalet från 29.759.

Scanias nettoomsättning steg till 36,1 (31,1) miljarder kronor och resultatet för första kvartalet uppgick till en nya högstanivå på MSEK 4 207 (3 315) vilket gav en rörelsemarginal på 11,7 procent. Serviceintäkterna under första kvartalet 2019 uppgick till rekordhöga MSEK 7 166 (6 500), en ökning med 10 procent. Det framgår av fordonstillverkarens delårsrapport.

Högre fordons- och servicevolymer, valutaeffekter och marknadsmix, bidrog positivt medan högre produktionskostnader på grund av övergången i Latinamerika och störningar i leverantörskedjan påverkade resultatet negativt, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Orderingången för lastbilar sjönk med 9 procent i första kvartalet 2019 jämfört med den höga nivån samma period föregående år. Efterfrågan på lastbilar i Europa är fortsatt god tack vare det positiva konjunkturläget. I Latinamerika är efterfrågetrenden positiv tack vare återhämtningen i Brasilien.Efterfrågan i Eurasien påverkades negativt av en avmattning i Ryssland. I Asien sjönk orderingången i jämförelse med föregående år på grund av Mellanöstern, medan efterfrågan i övriga delar av Asien var fortsatt god. Även buss påverkas negativt av en lägre orderingång i Mellanöstern och total orderingång för buss är 28 procent lägre än föregående år. För affärsområdet Engines är efterfrågan fortsatt på en hög nivå.

Scanias sista PGR-lastbil har rullat ut från monteringen och nu tillverkas enbart lastbilar ur det nya lastbilsprogrammet i hela det globala produktionssystemet.

 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15