Foto: Scania.

May 19, 2020

Scania återgår till normal produktion


Men tusentals tjänstemän är fortsatt permitterade och efterfrågan har minskat.

I början av juni ska lastbilstillverkaren Scania återgå till normal produktion igen. Det rapporterar Ekot. I mars stoppade företaget all produktion på grund av coronakrisen och den stod stilla i flera veckor. I slutet av april återstartades tillverkningen i fabrikerna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå på en låg nivå. Nu är planen att återgå till normal produktion igen i början av juni.

Men på tjänstemannasidan är det inte full beläggning ännu. Tusentals medarbetare kommer fortsatt att vara permitterade. Därför har företaget och fackförbunden förlängt det permitteringsavtal som finns, och som skulle gått ut i slutet på maj, fram till 22 september.

Krisen är långt ifrån över, säger presschefen Karin Hallstan till Ekot men tillägger att det är viktigt att kunna beta av den stora orderboken, även för den omedelbara kassakris som företaget lider av.

Flera tusen anställda kan alltså snart återgå till jobbet, i alla fall tillfälligt. Det är färre som köper lastbilar och bussar nu, vilket gör att produktionen kan behöva minskas igen längre fram.

– Vi förbereder oss för en betydligt lägre efterfrågenivå än innan krisen, säger Karin Hallstan.

Läget framöver är osäkert och det kan bli aktuellt att varsla personal om uppsägning, säger hon till Ekot.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT