Full fart i produktion trots corona. Foto: Scania.

Jul 14, 2020

Scania återanställer och får full fart i produktionen


Produktionstakten blir högre än innan coronakrisen började.

Coronakrisen har gjort det svårt för Scania, men nu planerar lastbilstillverkaren att öka produktionen i Sverige. Det går nämligen bättre än väntat, enligt uppgifter från Ekot. Fd anställda får till och med sina jobb tillbaka.

– Det var väl ingen som riktigt vågade tro på det här scenariot att det skulle studsa tillbaka så här fort. Det är härligt, säger Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, till Ekot.

Enligt uppgifter från Ekot är nu planen att öka produktionstakten i höst och den ska enligt Scania bli högre än innan coronakrisen började.

Ökningen enligt Scania beror mycket på att det beställs fler lastbilar än väntat och de behöver beta av den orderstock som finns sedan tiidgare.

Mikael Johansson, klubbordförande för IF Metall i Oskarshamn säger till Ekot att "efterfrågan har ju varit lite större än vad man räknat med. Det är fler order som kommer in. Det går bättre än väntat och det gör att vi lär gå upp lite i takt. Det betyder ju att vi får mer att göra och det känns ju positivt i dessa tider"

På Scania i Södertälje kommer ett hundratal få erbjudanden om att få tillbaka sina jobb igen, säger Michael Lyngsie.

– Det här innebär att de som är visstidsanställda blir erbjudna fast anställning. De som har fått gå under den senaste perioden, och som har återanställningsrätt, blir erbjudna att komma tillbaka, säger Michael Lyngsie i en intervju till Ekot. 

Scanias vd, Henrik Henriksson, har dock varnat för att det finns en stor osäkerhet inför framtiden och att det är oklart hur produktion kommer att se ut. Det kan ta lång tid innan marknaden är tillbaka fullt ut igen, säger han.

Stor orderstock Scania

Michael Lyngsie säger till ekot att "Vi har byggt upp en orderstock och så fort vi körde igång produktionen igen efter pandemin har vi jobbat både övertid och använt våra flexibilitetssystem. Det var ingen överraskning att vi hade att göra, men det blir lite långsiktighet i det när vi ser att detta håller i sig. Vi har att göra hela hösten också"

Scania har också tidigare aviserat att de ska minska på personal både i Sverige och globalt. I Sverige handlar det om ca 1 000 tjänstemän i Södertälje, detta är enligt tidigare uppgifter.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT