Partnerskapet med Michelin en kickstart för Enviros expansion
Svenska däckåtervinnaren och kimröksföretaget Enviro målar ut framtidsstrategin med avstamp i avtalet med däckjätten.
Scandinavian Enviro Systems (publ) utvecklar, bygger och driver anläggningar för materialåtervinning av uttjänta däck. Bolaget har utvecklat en process, baserad på en patenterad teknik, där upphettade däck i en syrefri miljö möjliggör att däckens olika material, som kimrök, olja och stål, kan återvinnas utan förbränning.
På tisdagen offentliggjorde kimröksföretaget mer information rörande licensavtalet med däcktillverkaren Michelin, som Svensk Verkstad tidigare skrivit om, samt strategier för expansion. Vid det virtuella mötet deltog representanter för bolagets ledning och styrelse, däribland vd Thomas Sörensson samt styrelseordförande Alf Blomqvist.
Licensavtal Michelin
Licensavtalet med Michelin gäller fram till och med år 2035 och avtalet ger Michelin rätt att etablera egna återvinningsanläggningar baserade på Enviros teknologi på tio definierade marknader. Inga etableringar får ske på andra marknader än dessa utan Enviros uttryckliga tillstånd. Vid etablerandet av sådana anläggningar, utöver den kommande gemensamt ägda anläggningen i Chile, skall Michelin ersätta Enviro med fast belopp per anläggning samt betala en procentbaserad royalty till Enviro baserat på anläggningarnas omsättning. Beräkningen av omsättningen kommer att ske utifrån marknadsmässiga villkor.
Enviros styrelseordförande Alf Blomqvist konstaterade även att partnerskapet ger avgörande förutsättningar för Enviros expansion.
Efterfrågan för jungfrulig kimrök i år beräknas uppgå till mer än 16,5 miljoner ton och återvunnen kimrök har potential att på sikt ersätta hälften av den idag efterfrågade jungfruliga kimröken.
Ska etablera flertalet återvinningsanläggningar
Enviro har ambitionen att etablera ytterligare återvinningsanläggningar baserade på bolagets patenterade återvinningsteknologi, utöver den med Michelin gemensamt ägda anläggningen. För att lyckas med detta behöver bolaget bygga upp erforderlig egen organisation, etablera nya samarbeten med industriella aktörer och hitta sätt att finanseria de nya anläggningarna.
Om bolaget lyckas i dessa avseenden är ambitionen att på sikt etablera fyra nya återvinningsanläggningar per år under kommande tioårsperiod, vilket skulle kunna innebära cirka 30 anläggningar fram till 2030. Prioriterade marknader är initialt Västsverige och Centraleuropa.
Enviro har för närvarande dialoger med ett antal aktörer inom däck-, kemi- och oljebranschen kring samarbeten för etablerandet av sådana anläggningar, samt med olika aktörer på kapitalmarknaden avseende finansieringsalternativ
Extra bolagsstämma
Bakgrunden till den extra bolagsstämman som arrangeras den 9 mars är det faktum att Michelin i kraft av sitt stora ägande i Enviro är att betrakta som närstående part. För att de avtal som ligger till grund för det strategiska partnerskapet med Michelin skall kunna träda i kraft måste de därför först godkännas av en extra bolagsstämma. Enviro har den 16 februari publicerat kallelse till en extra bolagsstämma den 9 mars 2021 som på grund av pandemin kommer att genomföras genom poströstning.
Enviro grundades 2001, har huvudkontor i Göteborg och driver en anläggning för återvinning av uttjänta däck i Åsensbruk.
-
Apr 14, 2021
Stark produktionsökning för råstål i mars
Nyheter Under mars månad ökade svensk råstålsproduktion med 4,2 procent.
-
Apr 14, 2021
Polestar 2 utsedd till “Best of the Best” i Red Dot Awards
Nyheter -Som ny spelare på marknaden behöver vi inte förhålla oss till traditioner och historia, säger Polestars designchef om det vinnande konceptet.
-
Apr 14, 2021
AFRY vill ta täten inom industriell digitalisering
Nyheter Förvärvar Evolve Technology Sweden.
-
Apr 14, 2021
Ökat behov av el – vart ska den komma ifrån?
Branschnytt Teknikföretagen livesänder onsdag kl 16.00: Möt bland andra batteritillverkaren Northvolt och Huddig som erbjuder anläggningsmaskiner som laddhybrider. -
Apr 14, 2021
ViskoTeepak väljer övervakninglösning från SPM Instrument
Affärer Efter några års användning av handhållen mätutrustning valde ViskoTeepak ett nytt trådlöst onlinesystem för att övervaka produktionskritisk utrustning.
-
Apr 13, 2021
Hermes Award 2021 till Bosch Rexroth
Nyheter Vinner priset genom sitt världens första elektriska ställdon för styrning av processventiler under vatten. -
Apr 13, 2021
Personer som behärskar klassiska industriyrken är en bristvara
Arbetsliv Genom fortbildning ska intresset för dessa samhällsbärande yrken öka, menar Lernia, som nu erbjuder svetsspecialistutbildning på distans.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Temaveckorna: Nytt program för hyvling av invändig fyrkant
Horn lanserar.
-
Temaveckorna: Ny svarv från Hyundai-Wia
Ett flertal beställningar redan på väg ut till svenska verkstäder.
-
Tensor IxB batteriverktyg som delar integrerad kontrollpanel
Har ändå samma kraftfulla prestanda som kabelverktyg.
-
Temaveckorna: MaskinFransson dubblar faciliteterna
Verktygsmaskinhandlaren i Hölö söder om Stockholm bygger nu ut för att ge plats åt fler lagermaskiner och ett uppfräschat showroom.
-
Temaveckorna: Nästa generations standardchuck från Kitagawa
Kraftchuck med stor genomgång - BR.